ЦПН у Сплиту

ЦПН у Сплиту

Одржана завршна конференција међународног пројекта V-ALERT у Сплиту oд 16. до 18. децембра[:]

split

Од 16. до 18. децембра, у Сплиту је одржан низ састанака и завршна конференција међународног пројекта V-ALERT. Партнери, међу којима је и Центар за промоцију науке, као и неки од учесника  и наставника који су од новембра 2013. године радили на пројекту, састали су се у Сплиту, у хотелу Корнаро, како би размотрили постигнуте резултате током двогодишњег рада.

Пројекат V-ALERT (Virtual World for Awareness and Learning on Information Security) покренут је да би се подигла свест о опасностима које нас вребају на Интернету. Финансиран је од стране Европске комисије кроз Програм за целоживотно учење (LLP – Lifelong Learning Programme), а у њему учествују партнери из 5 земаља из региона – Hellenic Open University из Патре у Грчкој, компанија BESECURE са Кипра, Универзитет на Кипру, Природно-математички факултет универзитета у Сплиту, Привредна комора Бугарске и Центар за промоцију науке из Београда.

Главни циљ пројекта био је да се креира видео игрица која ће помоћи корисницима да избегну и спрече да постану жртве интернет напада. Кроз видео игрицу у којој се аватар креће кроз виртуелни свет, играчима се указује на неколико начина крађе података и идентитета и упућују се како да се од таквих напада заштите.

У четири сценарија, показано је како нам разни програми и сајтови траже личне информације и информације наших пријатеља, како се краде идентитет, како се генерише добра шифра и како да избегнемо да неко неовлашћено приступи нашим подацима.

Током јесени изведено је пилот тестирање које је део овог пројекта. У њему је учествовало неколико стотина испитаника из различитих група (ученици основних и средњих школа, студенти, пословни људи, професори са факултета).

Остале активности