CPN u Splitu

CPN u Splitu

Održana završna konferencija međunarodnog projekta V-ALERT u Splitu od 16. do 18. decembra[:]

split

Od 16. do 18. decembra, u Splitu je održan niz sastanaka i završna konferencija međunarodnog projekta V-ALERT. Partneri, među kojima je i Centar za promociju nauke, kao i neki od učesnika  i nastavnika koji su od novembra 2013. godine radili na projektu, sastali su se u Splitu, u hotelu Kornaro, kako bi razmotrili postignute rezultate tokom dvogodišnjeg rada.

Projekat V-ALERT (Virtual World for Awareness and Learning on Information Security) pokrenut je da bi se podigla svest o opasnostima koje nas vrebaju na Internetu. Finansiran je od strane Evropske komisije kroz Program za celoživotno učenje (LLP – Lifelong Learning Programme), a u njemu učestvuju partneri iz 5 zemalja iz regiona – Hellenic Open University iz Patre u Grčkoj, kompanija BESECURE sa Kipra, Univerzitet na Kipru, Prirodno-matematički fakultet univerziteta u Splitu, Privredna komora Bugarske i Centar za promociju nauke iz Beograda.

Glavni cilj projekta bio je da se kreira video igrica koja će pomoći korisnicima da izbegnu i spreče da postanu žrtve internet napada. Kroz video igricu u kojoj se avatar kreće kroz virtuelni svet, igračima se ukazuje na nekoliko načina krađe podataka i identiteta i upućuju se kako da se od takvih napada zaštite.

U četiri scenarija, pokazano je kako nam razni programi i sajtovi traže lične informacije i informacije naših prijatelja, kako se krade identitet, kako se generiše dobra šifra i kako da izbegnemo da neko neovlašćeno pristupi našim podacima.

Tokom jeseni izvedeno je pilot testiranje koje je deo ovog projekta. U njemu je učestvovalo nekoliko stotina ispitanika iz različitih grupa (učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, poslovni ljudi, profesori sa fakulteta).

Ostale aktivnosti