ЦПН угостио представнике Србије на Међународној олимпијади у роботици

ЦПН угостио представнике Србије на Међународној олимпијади у роботици

У четвртак, 28. септембра, Научни клуб Центра за промоцију науке угостио је тим Србије који ће се такмичити на Међународној олимпијади у роботици, FIRST Global Challenge 2023.

Ово престижно такмичење ће се ове године одржати у Сингапуру, од 7. до 10. октобра, а екипа из Србије такмичиће се са вршњацима из 180 земаља. Тим-лидер екипе Србије на FIRST Global Challenge 2023 биће Александра Недељковић, док ће технички ментор бити Вук Вујовић. Сам тим чине ученици Гимназије Креативно перо Марко Јовановић, Лука Жигић и Богдан Стаменовић, ученик одељења са посебним способностима за рачунарство и информатику XII београдске гимназије Александар Кризманић, затим Стефан Миленковић и Реља Кукић, ученици Математичке гимназије, као и Душан Младеновић, ученик Електротехничке школе „Никола Тесла“.

Ученици из Србије бележили су запажене успехе и на претходним такмичењима, пласиравши се  међу 10 најбољих тимова у свету.  Васпитно-образовни систем Креативно перо је база која окупља младе таленте за ово такмичење, а тема овогодишњег такмичења је Hydrogen Horizons и усмерена је ка проналажењу иновативних решења за коришћење водоника у производњи енергије, чиме се доприноси одрживом развоју планете.

Испред Центра за промоцију науке, ђаке и представнике Гимназије Креативно перо поздравила је в.д. директора ЦПН-а др Марјана Бркић и пожелела им срећу на такмичењу у Сингапуру. Талентовани ученици најпре су обишли Научни клуб и Мејкерс спејс у просторијама Центра, а затим су објаснили како функционише робот којим ће се представити на Међународној олимпијади у роботици.

Фото: Богдан Ђорђевић

Остале активности