CPN ugostio predstavnike Srbije na Međunarodnoj olimpijadi u robotici

CPN ugostio predstavnike Srbije na Međunarodnoj olimpijadi u robotici

U četvrtak, 28. septembra, Naučni klub Centra za promociju nauke ugostio je tim Srbije koji će se takmičiti na Međunarodnoj olimpijadi u robotici, FIRST Global Challenge 2023.

Ovo prestižno takmičenje će se ove godine održati u Singapuru, od 7. do 10. oktobra, a ekipa iz Srbije takmičiće se sa vršnjacima iz 180 zemalja. Tim-lider ekipe Srbije na FIRST Global Challenge 2023 biće Aleksandra Nedeljković, dok će tehnički mentor biti Vuk Vujović. Sam tim čine učenici Gimnazije Kreativno pero Marko Jovanović, Luka Žigić i Bogdan Stamenović, učenik odeljenja sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku XII beogradske gimnazije Aleksandar Krizmanić, zatim Stefan Milenković i Relja Kukić, učenici Matematičke gimnazije, kao i Dušan Mladenović, učenik Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“.

Učenici iz Srbije beležili su zapažene uspehe i na prethodnim takmičenjima, plasiravši se  među 10 najboljih timova u svetu.  Vaspitno-obrazovni sistem Kreativno pero je baza koja okuplja mlade talente za ovo takmičenje, a tema ovogodišnjeg takmičenja je Hydrogen Horizons i usmerena je ka pronalaženju inovativnih rešenja za korišćenje vodonika u proizvodnji energije, čime se doprinosi održivom razvoju planete.

Ispred Centra za promociju nauke, đake i predstavnike Gimnazije Kreativno pero pozdravila je v.d. direktora CPN-a dr Marjana Brkić i poželela im sreću na takmičenju u Singapuru. Talentovani učenici najpre su obišli Naučni klub i Mejkers spejs u prostorijama Centra, a zatim su objasnili kako funkcioniše robot kojim će se predstaviti na Međunarodnoj olimpijadi u robotici.

Foto: Bogdan Đorđević

Ostale aktivnosti