CREATIONS у Хелсинкију

CREATIONS у Хелсинкију

На Универзитету у Хелсинкију у Финској одржан је трећи радни састанак пројекта CREATIONS на коме је ЦПН један од партнера[:]helsinki_final_cover
Након успешне реализације пројекта CREATIONS током прве године трајања, од 5. до 7. октобра 2016. године представници партнерских институција су се окупили на састанку у Хелсинкију, како би размотрили актуелну позицију и планове за наредни период. С обзиром да је успешно формиран педагошки оквир и да су припремљени планови националних имплементација у земљама учесницима, анализирани су потенцијални оквири и модалитети сарадње са школама и наставницима широм Европе.

Основни циљ пројекта јесте унапређивање наставе природних наука, подршка интердисциплинарној сарадњи између наставника различитих предмета, укључујући и уметничке области, и активна примена оваквог приступа у раду са ученицима основних и средњих школа. На тај начин се ствара неформална мреже научника, наставника, едукатора и уметника који ћe постати амбасадори идеја и програма пројекта CREATIONS.

Посебну специфичну вредност пројекта представља учешће највеће научне организације у Европи – ЦЕРН-а, као и коришћење резултата и постигнућа претходног пројекта CREAT-IT, који је успоставио савремене принципе у примени IBSE педагошког оквира, односно учења увиђањем.

Пројекат CREATIONS се финансира из програма Хоризонт 2020 Европске комисије и под својим кровом окупља угледне институције, универзитете, асоцијације и институте који се баве науком и научним образовањем. Поред Србије, на пројекту учествује још десет европских земаља – Немачка, Швајцарскa, Шпанијa, Великa Британијa, Грчкa, Норвешкa, Финскa, Малтa, Францускa и Шведскa.

Остале активности