Дан девојчица у ИКТ-у

Дан девојчица у ИКТ-у

Поводом Међународног дана девојчица у инфо-комуникационим технологијама, ЦПН покренуо нову серију радионица из програмирања

_MMM8212

У сарадњи са Министарством рада, запошљавања и социјалне политике и Управе за родну равноправност, Центар за промоцију науке организовао је  у четвртак, 24. априла радионицу „Програмирање се лако учи“.

Ово је била прва из серије ЦПН радионица „Први корак ка успешној и равноправној ИКТ каријери“. Радионице су одржане у оквиру обележавања Међународног дана девојчица у ИКТ-у.

На веома успешним радионицама учествовале су девојчице које похађају седме и осме разреде основних школа. Оне су показале ентузијазам, интересовање и велику спретност док су училе како се програмира захваљујући програму Scratch.

_MMM8217

_MMM8229

Циљ ових радионица био је да се девојчице заинтересују за уписивање средњих школа и студирање факултета техничких усмерења, као и за будућа ИТ запослења. Такође, идеја је била да им се приближи коришћење савремених технологија и покаже да програмирање може да буде интересантно, забавно и да га није тешко савладати.

Девојчице су током боравка у Научном клубу Центра за промоцију науке, у коме је овај догађај одржан, послушале кратка излагања студенткиња које су говориле због чега су се и саме определиле за каријеру у ИТ-у, како изгледају послови у овој области и како је то радити у ИТ компанијама.

_MMM8197

_MMM8222

Девојчице су погледале и кратак филм у коме су о програмирању говорили еминентни стручњаци и познати бизнисмени из света информационих технологија, као што су Марк Закерберг, творац друштвене мреже Фејсбук и Бил Гејтс, оснивач Мајкрософта. Сазнале су да ће у овој области у будућности постојати велики мањак стручњака, затим како је то радити за једну програмерску компанију и где су све још потребни програмери, односно програмерке.

Истог дана, у оквиру обележавања Међународног дана девојчица у ИКТ, у Медија центру одржана је конференција за новинаре на којој је представљено истраживање “Улога знања из области ИКТ и положај жена на тржишту рада.

_MMM8191

Фотографије: Милован Миленковић / ЦПН

Студенти Високе школе електротехнике и и рачунарства струковних студија уложили су ентузијазам и напор да промовишу родну равноправност у својој струци, те су направили видео прилог за вести које емитују у оквиру своје Студенстке телевизије.

Остале активности