„Будућност науке у Србији“

„Будућност науке у Србији“

Више од 60 представника водећих научних установа у Србији окупило се у Научном клубу ЦПН-а

_MMM7765

Центар за промоциjу науке био је домаћин jавне дискусиjе „Будућност науке у Србиjи“, одржане у четвртак, 17. априла, у простору Научног клуба ЦПН-а, на инициjативу Института за физику у Београду.

Дискусији, чија главна тема су биле реформе у научном сектору, присуствовало је више од 60 представника водећих научних установа у Србиjи.

О науци посматраној у ширем друштвеном оквиру и њеној важности за економски и друштвени опоравак Србије, говорили су представници САНУ, затим декани бројних факултета, директори института и представници више националних савета и комисија.

_MMM7737

_MMM7759

Посетиоце је у име домаћина поздравила Александра Дрецун, директорка Центра за промоцију науке. Затим је о поводима и мотивима за усвајање консензуза о развоју науке говорио др Александар Белић, директор Института за физику у Београду.

Стање науке дискутовали су и панелисти др Владимир Бумбаширевић, ректор Универзитета у Београду, др Мирослав Весковић, ректор Универзитета у Новом Саду, као и академик Ђорђе Шијачки са Српске академије наука и уметности.

_MMM7767

_MMM7720

Након краће дискусије, присутнима се обратио и др Александар Богојевић са Института за физику у Београду. Он је представио Прилог за платформу научно-технолошког развоjа Републике Србиjе у десет тачака које би могле бити основ за шири друштвени консезус.

Богојевић је притом образложио тезе као што су:  ширење знања као услов за препород земље, национално знање као сума свих научних истраживања код нас, наука као део европског културног простора и као темељ образовања, јавног здравља и као услов за безбедност земље, а наука је поменута и као важан део националног идентитета.

Такође, истакнута је нужност повезивања представника научне заједнице и грађења поверења у научнике и научни систем у друштву.

_MMM7671

_MMM7688

Токомразговора истакнуто је како је иницијатива Института за физику покренута са циљем да се научницима пружи могућност да дају стручне предлоге, а доносиоцима одлука олакшају преглед стања у области науке и технологије код нас.

Након што су представљене основне тезе платформе, покренута је конструктивна дискусија међу представницима научних институција, са закључком да је панел у Научном клубу ЦПН-а први корак у даљем окупљању научне заједнице Србије око теме која има најшири могући друштвени значај.

_MMM7700

_MMM7788

Фотографије: Милован Миленковић / ЦПН

Остале активности