Дан науке у Србији

Дан науке у Србији

Дан науке је и ове године обележен 10. јула, на рођендан славног српско-америчког проналазача Николе Тесле (1856–1943)

На основу Одлуке Владе Републике Србиjе („Сл. гласник“, бр.62/2010), Дан науке у Србиjи се сваке године обележава 10. jула.

Ова манифестациjа jе везана за рођендан славног српско-америчког проналазача Николе Тесле (1856–1943), коjи jе 10. jула рођен у Госпићу у Хрватскоj.

Пре него што jе изабран за Дан науке, оваj датум се, почев од 2002. године, у Србиjи обележавао као Дан Николе Тесле.

Идеjа о проширењу манифестациjе jавља се 2006. године када се поjавио предлог да се оваj датум прогласи за међународни дан науке и проналазаштва. Међутим,  предлог ниjе добио ширу међународну подршку.

Четири године касниjе,  на предлог тада надлежног министарства за науку, Влада Србиjе jе на седници, одржаноj 26. августа 2010, прогласила дан рођења Николе Тесле за Дан науке, а програм обележавања jе поверен Министарству за науку и технолошки развоj. Сада је за овај посао надлежно Министарство просвете и науке.

Дан науке jе први пут обележен 2011. године када се у његово обележавање укључио и Центар за промоциjу науке посветивши програм упознавању jавности са младим научницима из Србиjе.

Програм Дана науке 2012, иначе другог по реду, био је посвећен астрономији, поводом 125 година Астрономске опсерваторије у Београду, а посебна пажња jе указана и открићу Хигсовог бозона.

Поводом Дана науке и датума рођења великог српског и светског научника,  уз подршку Музеjа „Николе Тесле“, у Земуну су отворене две изложбе посвећене Тесли – „Плави портрет Николе Тесле“, у Галериjи Икар, и „Честитке Тесли“, у земунскоj Кули на Гардошу. „Плави портрет“, коjи jе урађен 1916, jедини је за коjи jе Тесла пристао да позира и остала jе мистериjа како га jе његова приjатељица и сликарка Елизабета Вилма Љвов-Парлаги, коjа jе насликала портрет, наговорила на то, нагласили су у Музеjу. Друга изложба представља честитке коjе су Тесли његови поклоници слали за рођендане, нове године, божиће, ускрсе.

У београдскоj галериjи Озон отворена jе и изложба „Теслина визиjа интернета“, чиjи jе циљ да подсети да jе Тесла у свом проjекту „Светски систем“, jош 1900, говорећи ондашњим техничким jезиком, у 12 тачака описао оно што данас зовемо интернет, мобилна телефониjа и ГПС.

ИЗ ОДЛУКЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

1. Даном науке у Републици Србиjи проглашава се 10. jул, дан рођења Николе Тесле.
2. Дан науке у Републици Србиjи обележава се сваке године.
3. О обележавању Дана науке у Републици Србиjи стара се Министарство за науку и технолошки развоj, коjе сваке године утврђуjе програм обележавања Дана науке.
4. Даном ступања на снагу ове одлуке престаjе да важи Одлука о установљењу Дана Николе Тесле.

(„Службени лист СРJ“, броj 40/02).

Остале активности