Излет у опсерваторију

Излет у опсерваторију

На Дан науке, 10. jула, ЦПН је организовао бесплатне посете Астрономскоj опсерваториjи и друге манифестације

Поводом Дана науке, коjи се у Републици Србиjи обележава 10. jула, на дан рођења Николе Тесле, Центар за промоциjу науке jе организовао више активности како би разне научне дисциплине представио јавности. Централна тема овогодишње манифестације је астрономија.

Тако је Центар организовао бесплатне посете Астрономскоj опсерваториjи на Звездари, коjа ове године, иначе, обележава 125 година постоjања.

Посетиоци су имали прилику да прођу кроз круг опсерваториjе, упознаjу се са посматрачким павиљонима и архитектуром обjекта. Историjу ове институциjе, њену улогу, значаj и домете представили су наши познати астрономи.

Астрономска опсерваториjа на Звездари, коjа се налази у Волгиноj улици бр. 7, чини комплекс од изузетног архитектонског, уметничког и националног значаjа. С обзиром на то, Центар jе подржао инициjативу да се унутар ове институције покрене Музеj астрономиjе, којим би се ова богата научна баштина представила грађанима.

Прва установа код нас за „посматрање звезда“ настала jе 1887. као плод залагања проф. Милана Недељковића, започевши своj рад са свега три инструмента. Постепено се развиjала почетком 20. века, а од 1929. до 1932. траjала jе изградња обjеката коjе jе проjектовао архитекта Jан Дубови.

Астрономска опсерваториjа представља први комплекс модернистичке архитектуре у Београду. Управо по звездарници, градска општина, коjа се до тада звала Велики Врачар, добила jе име Звездара.

ДАН НАУКЕ

На Дан науке, ЦПН је у Галериjи науке и технике САНУ-а од 18 сати организовао трибину „Лов на Хигсов бозон: Да ли jе ухваћена Божjа честица?“.

Одлуком Владе Републике Србиjе од 26. августа 2010. дан рођења Николе Тесле, 10. jул, проглашен jе Даном науке у Србиjи и ове године се обележава по други пут. Раниjе се оваj датум, почев од 2002, обележавао као Дан Николе Тесле.

Истражите више на интернет сајту посвећеном Дану науке.

Остале активности