Izlet u opservatoriju

Izlet u opservatoriju

Na Dan nauke, 10. jula, CPN je organizovao besplatne posete Astronomskoj opservatoriji i druge manifestacije

Povodom Dana nauke, koji se u Republici Srbiji obeležava 10. jula, na dan rođenja Nikole Tesle, Centar za promociju nauke je organizovao više aktivnosti kako bi razne naučne discipline predstavio javnosti. Centralna tema ovogodišnje manifestacije je astronomija.

Tako je Centar organizovao besplatne posete Astronomskoj opservatoriji na Zvezdari, koja ove godine, inače, obeležava 125 godina postojanja.

Posetioci su imali priliku da prođu kroz krug opservatorije, upoznaju se sa posmatračkim paviljonima i arhitekturom objekta. Istoriju ove institucije, njenu ulogu, značaj i domete predstavili su naši poznati astronomi.

Astronomska opservatorija na Zvezdari, koja se nalazi u Volginoj ulici br. 7, čini kompleks od izuzetnog arhitektonskog, umetničkog i nacionalnog značaja. S obzirom na to, Centar je podržao inicijativu da se unutar ove institucije pokrene Muzej astronomije, kojim bi se ova bogata naučna baština predstavila građanima.

Prva ustanova kod nas za „posmatranje zvezda“ nastala je 1887. kao plod zalaganja prof. Milana Nedeljkovića, započevši svoj rad sa svega tri instrumenta. Postepeno se razvijala početkom 20. veka, a od 1929. do 1932. trajala je izgradnja objekata koje je projektovao arhitekta Jan Dubovi.

Astronomska opservatorija predstavlja prvi kompleks modernističke arhitekture u Beogradu. Upravo po zvezdarnici, gradska opština, koja se do tada zvala Veliki Vračar, dobila je ime Zvezdara.

DAN NAUKE

Na Dan nauke, CPN je u Galeriji nauke i tehnike SANU-a od 18 sati organizovao tribinu „Lov na Higsov bozon: Da li je uhvaćena Božja čestica?“.

Odlukom Vlade Republike Srbije od 26. avgusta 2010. dan rođenja Nikole Tesle, 10. jul, proglašen je Danom nauke u Srbiji i ove godine se obeležava po drugi put. Ranije se ovaj datum, počev od 2002, obeležavao kao Dan Nikole Tesle.

Istražite više na internet sajtu posvećenom Danu nauke.

Ostale aktivnosti