Dan nauke u Srbiji

Dan nauke u Srbiji

Dan nauke je i ove godine obeležen 10. jula, na rođendan slavnog srpsko-američkog pronalazača Nikole Tesle (1856–1943)

Na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije („Sl. glasnik“, br.62/2010), Dan nauke u Srbiji se svake godine obeležava 10. jula.

Ova manifestacija je vezana za rođendan slavnog srpsko-američkog pronalazača Nikole Tesle (1856–1943), koji je 10. jula rođen u Gospiću u Hrvatskoj.

Pre nego što je izabran za Dan nauke, ovaj datum se, počev od 2002. godine, u Srbiji obeležavao kao Dan Nikole Tesle.

Ideja o proširenju manifestacije javlja se 2006. godine kada se pojavio predlog da se ovaj datum proglasi za međunarodni dan nauke i pronalazaštva. Međutim,  predlog nije dobio širu međunarodnu podršku.

Četiri godine kasnije,  na predlog tada nadležnog ministarstva za nauku, Vlada Srbije je na sednici, održanoj 26. avgusta 2010, proglasila dan rođenja Nikole Tesle za Dan nauke, a program obeležavanja je poveren Ministarstvu za nauku i tehnološki razvoj. Sada je za ovaj posao nadležno Ministarstvo prosvete i nauke.

Dan nauke je prvi put obeležen 2011. godine kada se u njegovo obeležavanje uključio i Centar za promociju nauke posvetivši program upoznavanju javnosti sa mladim naučnicima iz Srbije.

Program Dana nauke 2012, inače drugog po redu, bio je posvećen astronomiji, povodom 125 godina Astronomske opservatorije u Beogradu, a posebna pažnja je ukazana i otkriću Higsovog bozona.

Povodom Dana nauke i datuma rođenja velikog srpskog i svetskog naučnika,  uz podršku Muzeja „Nikole Tesle“, u Zemunu su otvorene dve izložbe posvećene Tesli – „Plavi portret Nikole Tesle“, u Galeriji Ikar, i „Čestitke Tesli“, u zemunskoj Kuli na Gardošu. „Plavi portret“, koji je urađen 1916, jedini je za koji je Tesla pristao da pozira i ostala je misterija kako ga je njegova prijateljica i slikarka Elizabeta Vilma LJvov-Parlagi, koja je naslikala portret, nagovorila na to, naglasili su u Muzeju. Druga izložba predstavlja čestitke koje su Tesli njegovi poklonici slali za rođendane, nove godine, božiće, uskrse.

U beogradskoj galeriji Ozon otvorena je i izložba „Teslina vizija interneta“, čiji je cilj da podseti da je Tesla u svom projektu „Svetski sistem“, još 1900, govoreći ondašnjim tehničkim jezikom, u 12 tačaka opisao ono što danas zovemo internet, mobilna telefonija i GPS.

IZ ODLUKE VLADE SRBIJE

1. Danom nauke u Republici Srbiji proglašava se 10. jul, dan rođenja Nikole Tesle.
2. Dan nauke u Republici Srbiji obeležava se svake godine.
3. O obeležavanju Dana nauke u Republici Srbiji stara se Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, koje svake godine utvrđuje program obeležavanja Dana nauke.
4. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o ustanovljenju Dana Nikole Tesle.

(„Službeni list SRJ“, broj 40/02).

Ostale aktivnosti