Tribina o Higsovom bozonu

Tribina o Higsovom bozonu

U prepunoj sali Galerije nauke i tehnike SANU-a, u organizaciji CPN-a održana tribina „Lov na Higsov bozon: Da li je otkrivena Božja čestica?“ 

Rukovodioci Evropske organizacije za nuklearnu fiziku (CERN) 4. jula su u Ženevi saopštili da su istraživači na detektorima ATLAS i CMS najverovatnije uspeli da dokažu postojanje Higsovog bozona, koji je u javnosti poznat i po nazivu Božja čestica, što je izazvalo veliku medijsku pažnju, kako u svetu tako i u Srbiji.

Povodom ovih rezultata koje je CERN objavio o otkriću nove subatomske čestice, Centar za promociju nauke organizovao je tribinu na kojoj su vodeći fizičari čestica iz Srbije građanima i medijima dodatno pojasnili ovu intrigantnu, zanimljivu i aktuelnu naučnu temu.

Tribina je nazvana „Lov na Higsov bozon: Da li je otkrivena Božja čestica?“.

Ovaj događaj Centar za promociju nauke organizovao je na Dan nauke, 10. jula, u Galeriji nauke i tehnike, gde je u toku bila i izložba o 125 godina Astronomske opservatorije u Beogradu.

Na skupu su govorili najugledniji fizičari iz ove oblasti u Srbiji:

Prof. dr Petar Adžić, profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predsednik komisije za saradnju sa CERN-om i rukovodilac grupe srpskih fizičara na detektoru CMS u CERN-u.

Akademik Đorđe Šijački, teorijski fizičar, koji se decenijama bavi istraživanjem elementarnih čestica.

Prof. dr Dragan Popović, naučni savetnik Instituta za fiziku, rukovodilac grupe srpskih fizičara na detektoru ATLAS u CERN-u.

Prof. dr Miroslav Vesković, rektor Univerziteta u Novom Sadu, fizičar, koji se godinama bavi subatomskim česticama.

Oni su odgovarali na pitanja šta je Higsov bozon, šta je Standardni model, kako fizičari opisuju strukturu materije, gde se danas nalazi fizika elementarnih čestica… Zatim, govorilo se o tome kako je došlo do otkrića Higsovog bozona na oba detektora u CERN-u, koliko je to otkriće pouzdano, kako radi Veliki sudarač hadrona, a kako detektori CMS i ATLAS, da li ima bilo kakvih opasnosti od ovih eksperimenata…

Posebno se govorilo o istoriji učešća srpskih timova na ovom projektu, kao i o ulozi Srbije u CERN-u.

DAN NAUKE

Na Dan nauke, 10. jula, CPN je organizovao i besplatne posete Astronomskoj opservatoriji, koja ove godine obeležava 125 godina postojanja.

Odlukom Vlade Republike Srbije od 26. avgusta 2010. dan rođenja Nikole Tesle, 10. jul, proglašen je Danom nauke u Srbiji i ove godine se obeležava po drugi put. Ranije se ovaj datum, počev od 2002, obeležavao kao Dan Nikole Tesle.

Istražite više na internet sajtu posvećenom Danu nauke.

 

Ostale aktivnosti