Роботи у Београду

Роботи у Београду

Више од 150.000 људи обишло је Велику изложбу робота коју су од 24. септембра до 15. октобра организовали ЦПН и Електротехнички факултет.

Колико смо далеко од будућности? Са жељом да одговори на ово питање, Центар за промоцију науке је у сарадњи са Електротехничким факултетом Универзитета у Београду организовао први научнопопуларни фестивал у потпуности посвећен роботима.

Под називом „Дани будућности: Роботика“, ова манифестација је  одржана у Београду од 24. септембра до 15. октобра 2012. године. На централној локацији, у Галерији Робне куће „Београд“, у Кнез Михаиловој улици 5, посетиоци су могли да виде да више од 25 врста робота из разних крајева света.

Током три недеље манифестације ову изложбу је посетило више од 150.000 људи. Изложба, али и разноврстан пратећи програм, привукла је изузетно велику пажњу домаће јавности и грађана.

О манифестацији је обављено више од 250 чланака, радио и телевизијских прилога, роботичари су били гости најгледанијих емисија у домаћем етру, а роботима су се писале репортаже, прилози, па чак и колумне.

Највећу пажњу, како медија тако и посетилаца, изазвао је робот АСИМО, чије је наступе у Задужбини „Илије М. Коларца“ видело више од 10.000 узбуђених гледалаца, углавном школске деце.

Поред овог робота, у Београду је гостовао и европски робот ECCE, као и 25 других робота који су били изложени пред београдском публиком у Галерији Робне куће „Београд“.

Уз роботе, у Београду су током „Дана будућности“ боравили и други угледни гости као што су професор Хироши Ишигуро из Јапана, професор Овен Холанд из Велике Британије и професор Ролф Фајфер из Швајцарске.

Истражите више на: www.danibuducnosti.rs

Остале активности