Roboti u Beogradu

Roboti u Beogradu

Više od 150.000 ljudi obišlo je Veliku izložbu robota koju su od 24. septembra do 15. oktobra organizovali CPN i Elektrotehnički fakultet.

Koliko smo daleko od budućnosti? Sa željom da odgovori na ovo pitanje, Centar za promociju nauke je u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu organizovao prvi naučnopopularni festival u potpunosti posvećen robotima.

Pod nazivom „Dani budućnosti: Robotika“, ova manifestacija je  održana u Beogradu od 24. septembra do 15. oktobra 2012. godine. Na centralnoj lokaciji, u Galeriji Robne kuće „Beograd“, u Knez Mihailovoj ulici 5, posetioci su mogli da vide da više od 25 vrsta robota iz raznih krajeva sveta.

Tokom tri nedelje manifestacije ovu izložbu je posetilo više od 150.000 ljudi. Izložba, ali i raznovrstan prateći program, privukla je izuzetno veliku pažnju domaće javnosti i građana.

O manifestaciji je obavljeno više od 250 članaka, radio i televizijskih priloga, robotičari su bili gosti najgledanijih emisija u domaćem etru, a robotima su se pisale reportaže, prilozi, pa čak i kolumne.

Najveću pažnju, kako medija tako i posetilaca, izazvao je robot ASIMO, čije je nastupe u Zadužbini „Ilije M. Kolarca“ videlo više od 10.000 uzbuđenih gledalaca, uglavnom školske dece.

Pored ovog robota, u Beogradu je gostovao i evropski robot ECCE, kao i 25 drugih robota koji su bili izloženi pred beogradskom publikom u Galeriji Robne kuće „Beograd“.

Uz robote, u Beogradu su tokom „Dana budućnosti“ boravili i drugi ugledni gosti kao što su profesor Hiroši Išiguro iz Japana, profesor Oven Holand iz Velike Britanije i profesor Rolf Fajfer iz Švajcarske.

Istražite više na: www.danibuducnosti.rs

Ostale aktivnosti