Делегацијa Пекиншке академије науке и технологије поново у Србији

Делегацијa Пекиншке академије науке и технологије поново у Србији

Делегација Пекиншке академије нaуке и технологије (Beijing Academy of Science and Technology – BJAST) посетила је Београд, од 21. до 25. маја 2024, са циљем даљег развоја сарадње и заједничког рада партнера из Кине и научних и образовних институција наше земље.

Центар за промоцију науке има значајну и вишегодишњу сарадњу са Пекиншком академијом науке и технологије. Сарадња је успостављена након иницијалне посете Центра Кини 2018. године, као и учешћа наших делегација на бројним конференцијама и догађајима у Пекингу и Хохоту, односно делегација из Пекинга Београду и Србији, и учешћа у програмима Центра. 

Поред сусрета са представницима Центра, гости из Кине учествовали су у раду Сајма технике и техничких достигнућа на Београдском сајму, у склопу наступа Народне Републике Кине као почасне државе – госта Сајма. Интензиван програм је укључио и посете Институту за нуклеарне науке „Винча“, Институту за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, Институту за мултидисциплинарна истраживања, Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ и Астрономској опсерваторији. Нагласак је био на успостављању сарадње засноване на мултидисциплинарним активностима и истраживањима у домену научно-технолошких иновација, здравствених изазова и биотехнологије.

У склопу посете Сајму технике, председник Академије, др Ву Ђијенмин представио је мисију, структуру и активности институције којом руководи. Овом приликом је потписан и Меморандум о разумевању између Жонгуанчун глобалне тинк-тенк алијансе, која делује у склопу Пекиншке академије, и Центра за промоцију науке. 

Kинеску делегацију је примила и проф. др Снежана Пајовић, директорка Института за нуклеарне науке „Винча“, са сарадницима. На састанку су представљене бројне могућности за сарадњу две институције. Након разговора са руководством Института организована је посета Лабораторији за радиоизотопе, која представља јединствени центар за развој, производњу и контролу квалитета радиофармацеутика.

На Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“, научница др Јинг Жу је представила научна сазнања и иновације у области дијабетеса као и испитивања здравља становништва. Доц. др Горан Лончар, шеф кардиолошке магнетне резонанце Института, пружио је добродошлицу делегацији и представио истраживања у области савремене кардио-хируршке праксе. Институт и Академија су овом приликом учврстили постојећу сарадњу потписивањем Меморандума о разумевању. 

Целокупна посета је оснажила сарадњу истраживача и шире научне заједнице из Кине и Србије, доневши нове могућности повезивања, усмереног деловања и развоја заједничких пројеката.

Фото: Марко Рисовић

Остале активности