ЕСОФ 2024: Како друштвене промене обликују науку

ЕСОФ 2024: Како друштвене промене обликују науку

Једна од најважнијих међународних научних конференција у Европи, EuroScience Open Forum (ЕСОФ), ове године одржана је од 12. до 15. јуна, у пољском граду Катовице, под слоганом Life Changes Science.

И овога пута конференција је окупила велики број научника из различитих делова света који су представили своја актуелна истраживања, уз посебан нагласак на реалан утицај тих истраживања на ширу заједницу. Главна тема овогодишње конференције била је трансформација, а домаћини нису пропустили прилику да прикажу вишеслојну трансформацију кроз коју Шлеско војводство и, уопште, јужни део Пољске, пролазе већ дуже време. У складу са тим, читав програм на ЕСОФ-у био је подељен на неколико целина: дигиталну трансформацију, одрживо окружење, енергетску транзицију, културне идентитете и друштвене трансформације, унапређење здравља друштва и промене које се тичу схватања изврсности у науци.

ЕСОФ, који се одржава на сваке две године, у Катовице је привукао чак 3500 учесника и понудио им преко 120 различитих активности, шест пленарних сесија, седам семинара и 10 предавања кључних предавача (keynote speakers), а на тродневној конференцији у Пољској присуствовали су и на њој активно учествовали и представници Центра за промоцију науке.

Центар за промоцију науке представио је два значајна и занимљива пројекта. Један је SECURE, у чијем фокусу су каријере истраживача, док је циљ другог пројекта, LOESS -а, да скрене пажњу јавности на важност здравља земљишта и одрживог управљања ресурсима тла.

Пројекат SECURE посвећен је унапређењу дугорочног развоја каријера истраживача кроз креирање сопствене методологије, пилот-модела и препорука. Циљеви пројекта укључују развој свеобухватног оквира за истраживачке каријере (Research Career Framework – RCF), моделе каријерног развоја од почетних ангажовања до сталних позиција (Tenure Track-Like Models – TTL), те спровођење пилот-програма за тестирање и усавршавање RCF-а. Посетиоци су сазнали више о пројекту кроз разговор са стручњацима на штанду пројекта, као и на засебној сесији посвећеној каријерама истраживача.

Да бисмо сачували здраво тло, потребно је више од пуких научних информација – неопходно је да људи разумеју његов значај и ангажују се у решавању проблема. Пројекат LOESS мапира, повезује и ангажује актере у 15 земаља како би развио образовне садржаје о земљишту – иновативне курсеве о тлу, који ће укључити и апликације базиране на виртуелној реалности. На сесији, коју је првог дана догађаја модерирао Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу ЦПН-а, представљене су иновативне образовне праксе и друге креативне иницијативе за промоцију здравља тла у Европи.

Конференција одржана у Пољској пружила је изврсну платформу за дискусију и сарадњу, а поред тога подстакла је научнике и стручњаке из различитих области да се удруже и заједно започну рад на креирању одрживе будућности. Овај догађај, својим богатим програмом, актуелним темама и предавањима најрелевантнијих саговорника, још једном је потврдио значај науке у обликовању бољег и одрживијег света за све нас.

Остале активности