Други радни састанак и радионица пројекта FASIH у Трбовљу

Други радни састанак и радионица пројекта FASIH у Трбовљу

Представници Центра за промоцију науке учествовали су на другом радном састанку и радионици пројекта FASIH (Future Art and Science Industrial Heritage) одржаном у Трбовљу 21. и 22. септембра 2023.

Првог дана посете, 21. септембра, представљени су различити пројекти и примери добре праксе очувања и уметничке ревалоризације индустријског наслеђа, а затим је одржана пројектна радионица током које су разматрани различити приступи дигитализацији културног наслеђа, као и њихова имплементација помоћу дигиталних алата на свакој од локација предвиђених овим пројектом.

Другог дана је организован интерни састанак конзорцијума пројекта на коме се дискутовало о методологији будућих едукативних радионица и отворених уметничких позива, и испланирани су наредни кораци у оквиру радних пакета.

Представници Центра имали су прилике да посете фестивал нових медија Speculum Artium, који је по петнаести пут организован у Трбовљу, као и да учествују на панелу на којем је ширем аудиторијуму представљен пројекат FASIH. Ова посета употпуњена је обиласком неколико градских музеја, као и Термоелектране Трбовље, у склопу које се налази највиши димњак у Европи (360 метара). Очување и разматрање овог индустријског наслеђа, тако важног за идентитет града, један је од главних задатака пројекта FASIH.

Фото: Делавски дом Трбовље

Пројекат настоји да савремене моделе ревалоризације и ревитализације индустријског наслеђа, уз коришћење иновативних дигиталних алата, повеже са темама одрживости, заштите животне средине и технолошког развоја, сада и у посматраном временском периоду. Један од циљева је промоција вредности културног, научног и индустријског наслеђа, значајног за нове генерације корисника културно-уметничких садржаја, али и за савременике доба у којем су настајали индустријски комплекси и са њима повезани културолошки, социолошки, привредни и демографски токови.

Кроз језик уметности, а у спрези са научним истраживањима и новим медијима, Ријека (Хрватска), Београд (Србија) и Трбовље (Словенија) представљају окосницу приче о индустријском наслеђу. У периоду 2023-2025. године, шест партнерских организација из ових земаља сарађиваће у интердисциплинарном уметничко-научном промишљању индустријског и културног наслеђа региона кроз откривање, истраживање и вредновање оних архитектонских достигнућа и нематеријалних процеса који су обележили модерну историју региона.

Ово је први пројекат Програма Креативна Европа којим руководи Центар за промоцију науке, уз вођење радног пакета за комуникацију и дисеминацију. Партнери на пројекту су: Свеучилиште у Ријеци, Академија примијењених умјетности Свеучилишта у Ријеци, Природословни музеј Ријека, Завод за културу Делавски дом Трбовље, и Музеј науке и технике у Београду.

Остале активности