Јавни позив за грађанска научна истраживања представљен у Новом Саду

Јавни позив за грађанска научна истраживања представљен у Новом Саду

У понедељак, 25. септембра, у Кино сали Филозофског факултету у Новом Саду, представници Центра за промоцију науке најавили су Јавни позив за финансирање пројеката грађанских научних истраживања.

Центар за промоцију науке и Министарство науке, технолошког развоја и иновација ове године по први пут расписују Јавни позив за финансирање пројеката грађанских научних истраживања, који ће бити отворен од 2. октобра до 1. новембра. Концепт, циљеве и услове за пријављивање на Јавни позив за грађанска научна истраживања биће представљени у неколико градова у Србији, почевши од Новог Сада.

У понедељак, 25. септембра, у 12 часова, у Кино сали Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, в.д. директора Центра за промоцију науке др Марјана Бркић, руководилац Сектора за међународну сарадњу ЦПН Добривоје Лале Ерић и сарадник у Сектору програмских активности ЦПН др Бојан Кениг, најавили су циљеве и оквир Јавног позива, као и сам концепт и принципе грађанских научних истраживања.

Грађанска научна истраживања (енгл. Citizen Science) представљају научноистраживачки приступ којим се јавност непосредно укључује у процес научних истраживања. На овај начин, грађани који нису научни истраживачи активно доприносе научном процесу користећи своје знање, алате и ресурсе. Овакви пројекти покривају различите дисциплине и теме, укључујући у научна истраживања учеснике различитих нивоа стручности, чиме се промовише научна писменост, негује осећање заједништва и проширује обим истраживања изван традиционалних истраживачких институција.

На Јавни позив могу се пријавити истраживачи запослени у научноистраживачким организацијама регистрованим на подручју Републике Србије. Они ће даље, као координатори пројекта, развити иновативне приступе за активно укључивање грађана у научни процес кроз сарадњу са партнерима који долазе ван научноистраживачке и академске заједнице.

Више о грађанским научним истраживањима можете сазнати у  Водичу, који можете преузети на овом линку.

Остале активности