Научни шоу у Пироту

Научни шоу у Пироту

Од 11. до 13. септембра, у Oсновној школи „Свети Сава“, у Пироту, Центар за промоцију науке је пред око 1200 ученика 5, 6. и 7. разреда одржао укупно 18 научних шоу-програма

Научни шоу је научнопопуларни перформанс који траје 45 минута и у оквиру којег се одређени научни феномени, на интерактиван начин, прилагођено, представљају публици основношколског узраста. Било да је реч о биолошким, физичким или хемијским феноменима, сваки експеримент или оглед који се демонстрира од публике захтева активно учешће.

Током гостовања у Основној школи „Свети Сава“, у Пироту, ученици 5, 6. и 7. разреда ове и других пиротских школа један школски час провели су у неуобичајеном амбијенту. Уместо да слушају предавања у кабинетима или раде практичне задатке из физике или хемије, са својим наставницима су се нашли испред подијума на којем су били познати, али и, за њих, неки непознати предмети.

Алекса Васић из Центра за промоцију науке је, вешто баратајући тим експерименталним алатима, демонстрирао феномене попут електрицитета и хемијских реакција.

Присутни ђаци су тако могли да на практичан и забаван начин сазнају шта је то Ван дер Графов генератор и на својој коси осете напон од 250.000 волти, да на сопственим длановима тестирају утицај соли на боју пламена или да открију како магнезијум и гвожђе реагују у додиру са ватром. У складу са давно наученом лекцијом да се ствари на хладноћи скупљају а на топлоти шире, видели смо да гумени балон након само неколико секунди у додиру са течним азотом може да се „поломи“ због губитка еластичности. Такође, присуствовали смо и стварању филмских ефеката уз помоћ сувог леда, чија је температура -78,5 степени Целзијусове скале.

Научни шоу у Пироту организован је на иницијативу Центра за промоцију науке и Градске управе Пирот, која је одлучила да угости научне комуникаторе Центра за промоцију науке у оквиру локалног модела партиципативне демократије.

Остале активности