ЦПН на Back to school фестивалу

ЦПН на Back to school фестивалу

Центар за промоцију науке учествовао је на Back to school фестивалу у организацији часописа National Geographic, у BIG FASHION шопинг центру.

Часопис National Geographic је и ове године обележио повратак деце у школске клупе кроз едукативане радионице, одржане 9. и 10. септембра, у BIG FASHION шопинг центру. Центар за промоцију науке учествовао је у програму са радионицама за најмлађе. Кроз програм покрили смо две теме – роботику и психологију.

Радионица ЦРТ-БОТОВИ увела је школарце у свет робота. Од најједноставнијих материјала правили смо забавне роботе који цртају. Ове мале машине нису биле баш способне да размишљају, али су се шашаво кретале по папирима и остављале трагове. Правећи ове роботе ђаци су учили о струјним колима, чему служе електромотори и како раде батерије.

У свет психологије ушли смо кроз изучавање перцепције. Радионица ”Да ли ме то моје очи варају?” показала је колико заправо можемо (или не можемо) веровати нашим чулима. Учесници су тестирали свој мозак и своје очи. Запитали се како знамо шта је светло, а шта тамно? Како мозак зна шта је велико, а шта мало и како очи виде боју.

Читав фестивал Back to school укључивао је много учесника из СТЕМ области и образовања, а више стотина малишана прошло је кроз радионице.

Фото: Стефан Стојановић

Остале активности