CPN na Back to school festivalu

CPN na Back to school festivalu

Centar za promociju nauke učestvovao je na Back to school festivalu u organizaciji časopisa National Geographic, u BIG FASHION šoping centru.

Časopis National Geographic je i ove godine obeležio povratak dece u školske klupe kroz edukativane radionice, održane 9. i 10. septembra, u BIG FASHION šoping centru. Centar za promociju nauke učestvovao je u programu sa radionicama za najmlađe. Kroz program pokrili smo dve teme – robotiku i psihologiju.

Radionica CRT-BOTOVI uvela je školarce u svet robota. Od najjednostavnijih materijala pravili smo zabavne robote koji crtaju. Ove male mašine nisu bile baš sposobne da razmišljaju, ali su se šašavo kretale po papirima i ostavljale tragove. Praveći ove robote đaci su učili o strujnim kolima, čemu služe elektromotori i kako rade baterije.

U svet psihologije ušli smo kroz izučavanje percepcije. Radionica ”Da li me to moje oči varaju?” pokazala je koliko zapravo možemo (ili ne možemo) verovati našim čulima. Učesnici su testirali svoj mozak i svoje oči. Zapitali se kako znamo šta je svetlo, a šta tamno? Kako mozak zna šta je veliko, a šta malo i kako oči vide boju.

Čitav festival Back to school uključivao je mnogo učesnika iz STEM oblasti i obrazovanja, a više stotina mališana prošlo je kroz radionice.

Foto: Stefan Stojanović

Ostale aktivnosti