Друго окупљање Климатске платформе: Системска решења и енергетска транзиција

Друго окупљање Климатске платформе: Системска решења и енергетска транзиција

Друго окупљање Климатске платформе одржано је 17. јуна у Научном клубу Центра за промоцију науке. Овога пута тема је била „Системска решења и енергетска транзиција“, а привукла је бројне стручњаке и активисте заинтересоване за унапређење одрживости и енергетске ефикасности.

Догађај је отворио др Дамир Кончаловић својим инспиративним говором под називом „Где је запело?“, у коме је изнео аргументе за промену перспективе ка енергетској транзицији. Према његовом мишљењу као инжењера, енергетска транзиција треба да буде занимљив изазов, а не мучан проблем, позивајући све присутне на креативан и проактиван приступ овом важном питању.

На скупу су представљене и иницијативе разних организација. Фармацеутска компанија Хемофарм је представила своју интерактивну поставку која на занимљив начин приближава грађанима циљеве одрживог развоја. Ова поставка је путовала кроз неколико земаља у региону и остварила значајан успех подижући свест о значају одрживости и еколошке одговорности. ProCredit банка је презентовала свој зелени портфолио, наглашавајући како у управљање кредитним ризицима укључују и ризике по животну средину, чиме подржавају еколошки одговорне пројекте и компаније.

Горани Новог Сада су представили свој приручник за одрживе и зелене стамбене заједнице, пружајући практичне савете и решења за грађане који желе да свој животни простор учине еколошки одрживим. Ова иницијатива има за циљ да подстакне развој зелених насеља и повећа свест о значају одрживог живљења.

Испред Центра за промоцију науке, др Петар Лаушевић је представио пројекат Fempower, који има за циљ системско укључивање жена у енергетску транзицију. Пројекат наглашава значај равноправности и укључивања свих друштвених група у процесе који су кључни за будућност наше планете.

Климатска платформа ће наставити да окупља стручњаке, активисте и организације, са планираним кварталним тематским окупљањима. Ови редовни сусрети омогућиће континуирану размену знања и искустава, подстичући заједничке акције и ангажовање у решавању климатских изазова. Платформа пружа простор за све који желе да допринесу неопходној и праведној трансформацији друштва, било да су стручњаци у области климатских наука, активисти за заштиту животне средине или представници организација.

Остале активности