ECCEROBOT у Србији

ECCEROBOT у Србији

Необичан робот који копира унутрашњу структуру човека, као што су кости, мишићи и тетиве, гостовао је током два дана на Великој изложби робота

После АСИМО робота, чије је наступе за само два дана крајем септембра посетило више од 10.000 људи, Београд је поводом манифестације „Дани будућности: Роботика” посетио и ECCEROBOT (Embodied Cognition in a Compliantly Engineered Robot). Овај веома необичан робот је гостовао на Великој изложби робота 1. и 2. октобра.

ECCEROBOT  је познат и као органска машина. Направљен jе тако да се креће и реагуjе на спољни свет на исти начин као и човек. И његов изглед jе копиjа човека, па делуjе помало застрашуjуће, са телом коjе као да jе огољено, без коже, док се на његовоj површини jасно виде мишићи, тетиве и кости, односно њихова имитациjа израђена од вештачких материjала. Због тако необичног изгледа, али и своjих специфичних могућности – на пример да се врло нежно рукуjе са човеком – ECCEROBOT се последњих година нашао чак и на насловним странама светски познатих магазина. Овај робот је иначе замишљен као кућни робот коjи помаже људима у дневним пословима и коjи има способност интеракциjе са људима на начин коjи jе сличан њима самима.

ECCEROBOT је у правом смислу европски робот. Развијен је средствима Европске комисије, на њему су радили европски научници, а међу њима и роботичари из Београда.
Истраживачка група ЕТФ Роботикс, коjу чине студенти докторских, мастер и основних студиjа Електротехничког факултета Универзитета у Београду, под руководством професора Вељка Поткоњака, учествовала jе у европском FP7 проjекту ECCEROBOT коjи jе за циљ имао стварање jединственог антропомиметичког робота.

Електротехнички факултет jе тако на овом заједничком пројекту постао партнер значаjним европским академским институциjама: Универзитету у Сасексу, Техничком универзитету у Минхену, Универзитету у Цириху, као и францускоj компаниjи ТРС.

ECCEROBOT је током два дана у галерији некадашнје Робне куће „Београд“ у Кнез Михаиловој 5 забављао и фасцинирао посетиоце. Његова интеракција са људима као и специфични покрети који су врло налик човековим заокупили су пажњу присутних. Посетиоци су такође могли из прве руке, од научника који су учествовали у изради овог робота да чују најразличитије информације о интелигеницији робота, затим начину његове израде, способностима… као и друге појединости које су их занимале.

 

Остале активности