ECCEROBOT u Srbiji

ECCEROBOT u Srbiji

Neobičan robot koji kopira unutrašnju strukturu čoveka, kao što su kosti, mišići i tetive, gostovao je tokom dva dana na Velikoj izložbi robota

Posle ASIMO robota, čije je nastupe za samo dva dana krajem septembra posetilo više od 10.000 ljudi, Beograd je povodom manifestacije „Dani budućnosti: Robotika” posetio i ECCEROBOT (Embodied Cognition in a Compliantly Engineered Robot). Ovaj veoma neobičan robot je gostovao na Velikoj izložbi robota 1. i 2. oktobra.

ECCEROBOT  je poznat i kao organska mašina. Napravljen je tako da se kreće i reaguje na spoljni svet na isti način kao i čovek. I njegov izgled je kopija čoveka, pa deluje pomalo zastrašujuće, sa telom koje kao da je ogoljeno, bez kože, dok se na njegovoj površini jasno vide mišići, tetive i kosti, odnosno njihova imitacija izrađena od veštačkih materijala. Zbog tako neobičnog izgleda, ali i svojih specifičnih mogućnosti – na primer da se vrlo nežno rukuje sa čovekom – ECCEROBOT se poslednjih godina našao čak i na naslovnim stranama svetski poznatih magazina. Ovaj robot je inače zamišljen kao kućni robot koji pomaže ljudima u dnevnim poslovima i koji ima sposobnost interakcije sa ljudima na način koji je sličan njima samima.

ECCEROBOT je u pravom smislu evropski robot. Razvijen je sredstvima Evropske komisije, na njemu su radili evropski naučnici, a među njima i robotičari iz Beograda.
Istraživačka grupa ETF Robotiks, koju čine studenti doktorskih, master i osnovnih studija Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pod rukovodstvom profesora Veljka Potkonjaka, učestvovala je u evropskom FP7 projektu ECCEROBOT koji je za cilj imao stvaranje jedinstvenog antropomimetičkog robota.

Elektrotehnički fakultet je tako na ovom zajedničkom projektu postao partner značajnim evropskim akademskim institucijama: Univerzitetu u Saseksu, Tehničkom univerzitetu u Minhenu, Univerzitetu u Cirihu, kao i francuskoj kompaniji TRS.

ECCEROBOT je tokom dva dana u galeriji nekadašnje Robne kuće „Beograd“ u Knez Mihailovoj 5 zabavljao i fascinirao posetioce. Njegova interakcija sa ljudima kao i specifični pokreti koji su vrlo nalik čovekovim zaokupili su pažnju prisutnih. Posetioci su takođe mogli iz prve ruke, od naučnika koji su učestvovali u izradi ovog robota da čuju najrazličitije informacije o inteligeniciji robota, zatim načinu njegove izrade, sposobnostima… kao i druge pojedinosti koje su ih zanimale.

 

Ostale aktivnosti