Išiguro u Beogradu

Išiguro u Beogradu

Kao gost Centra za promociju nauke, u Beograd je iz Japana došao Hiroši Išiguro, jedan od najkreativnijih naučnika današnjice.

Nakon gostovanja ASIMO robota, čije je nastupe videlo više od 10.000 ljudi, u okviru manifestacije „Dani budućnosti: Robotika“  u Beogradu je boravio Hiroši Išiguro, jedan od najkreativnijih naučnika današnjice.

Profesor Hiroši Išiguro sa Univerziteta Osaka u Japanu je, u organizaciji Centra za promociju nauke i Elektrotehničkog fakulteta, gostovao je u Beogradu u utorak 9. oktobra 2012. na Velikoj izložbi robota, u Knez Mihailovoj ulici 5, koja je u okviru manifestacije „Dani budućnosti: Robotika“ otvorena do 15. oktobra.

Kao jedan od istraživača sa liste 100 svetskih genija i naučnik koga nazivaju „čovekom koji je napravio sopstvenu kopiju“, prof. dr Išiguro je izazvao veliku pažnju kako medija, tako i publike u Srbiji.

Išiguro je 9. oktobra u 19 časova pred brojnom beogradskom publikom održao predavanje pod nazivom „Ljudi, anroidi i mediji“.

Njegovo gostovanje je bila izvanredna prilika da publika i mediji u Srbiji učestvuju u diskusiji o stvarnim mogućnostima veštačke inteligencije i potencijalnom uspehu izrade vernih ljudskih kopija u budućnosti.

Nakon toga, Išiguro je učestvovao na okruglom stolu „Gde povući liniju između ljudi i robota?“ koja je počela u 20 časova.

Hiroši Išiguro je kao direktor Laboratorije za inteligentnu robotiku na Univerzitetu u Osaki, u Japanu sa svojim timom razvio novu generaciju čovekolikih robota – takozvane aktroide, robote koji sasvim nalikuju čoveku, imaju facijalne ekspresije i pokazuju osećanja.

Išiguro se bavi istraživanjima koja pokušavaju da naprave humanoide koji su verna kopija čoveka i projektovao je robota koja potpuno istovetan njemu samom.

Istražite više o profesoru Išiguru na stranicama
http://www.geminoid.jp/en/index.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Hiroshi_Ishiguro

Istražite više o Danima budućnosti
http://www.danibuducnosti.rs

Ostale aktivnosti