R.U.R. Karela Čapeka

R.U.R. Karela Čapeka

Centar za promociju nauke je povodom Dana budućnosti izdao kultno delo Karela Čapeka “R.U.R.”

Pojam robot se prvi put javio u drami češkog pisca Karela Čapeka “R.U.R.” koja je prvi puta objavljena 1920. godine.

Čapekova drama je stekla svetsku popularnost, a Rosumovi univerzalni roboti, od čega je potekla skraćenica RUR, su prevedeni na 30 svetskih jezika i igrani u brojnim pozorištima, pa prikazivani i na filnu.

Sada je povodom “Dana budućnosti“, Centar za promociju nauke izdao ovo kultno delo kojim pojam robot u svim svetskim jezicima zamenjuje do tada uobičajenije android.

Tim povodom je u subotu, 6. oktobra 19 časova, održana debata pod nazivom “RUR Karela Čapeka i roboti u naučnoj fantastici”.

Ovu tribinu je CPN organizovao u Galeriji Robne kuće „Beograd“ gde se održava Velika izložba robota koju zajednički organizuju Centar za promociju nauke i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu.

U tribini su učestvovali poznati astrofizičar, prevodilac i popularizator nauke Milan M. Ćirković, sa Astronomske opservatorije u Beogradu, zatim Sebastian Adanko, pisac iz  Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, kao i otac Vukašin Milićević, teolog i urednik radija Slovo ljubve.

Moderator tribine je bio Dobrivoje Erić, urednik izdavaštva u Centru za promociju nauke.

Na tribini se razgovaralo o Čapeku i knjizi „R.U.R.“, ali i o ulozi, značaju i važnim momentima naučne fantastike danas.

Ovo izdanje Centra je inace prvo samostalno izdanje ovog dramskog dela na srpskohrvatskom jeziku. Pre ovog, RUR je u doba cvetanja jugoslovenskog SF-a bio objavljivan u okviru fanzina ili zbornika radova.

Knjiga se može kupiti na Velikoj izložbi robota, ali i u svim bolje snabdevenih knjižarama.

Ostale aktivnosti