Ишигуро у Београду

Ишигуро у Београду

Као гост Центра за промоцију науке, у Београд је из Јапана дошао Хироши Ишигуро, један од најкреативнијих научника данашњице.

Након гостовања АСИМО робота, чије је наступе видело више од 10.000 људи, у оквиру манифестације „Дани будућности: Роботика“  у Београду је боравио Хироши Ишигуро, један од најкреативнијих научника данашњице.

Професор Хироши Ишигуро са Универзитета Осака у Јапану је, у организацији Центра за промоцију науке и Електротехничког факултета, гостовао је у Београду у уторак 9. октобра 2012. на Великој изложби робота, у Кнез Михаиловој улици 5, која је у оквиру манифестације „Дани будућности: Роботика“ отворена до 15. октобра.

Као један од истраживача са листе 100 светских генија и научник кога називају „човеком који је направио сопствену копију“, проф. др Ишигуро је изазвао велику пажњу како медија, тако и публике у Србији.

Ишигуро је 9. октобра у 19 часова пред бројном београдском публиком одржао предавање под називом „Људи, анроиди и медији“.

Његово гостовање је била изванредна прилика да публика и медији у Србији учествују у дискусији о стварним могућностима вештачке интелигенције и потенцијалном успеху израде верних људских копија у будућности.

Након тога, Ишигуро је учествовао на округлом столу „Где повући линију између људи и робота?“ која је почела у 20 часова.

Хироши Ишигуро је као директор Лабораторије за интелигентну роботику на Универзитету у Осаки, у Јапану са својим тимом развио нову генерацију човеколиких робота – такозване актроиде, роботе који сасвим наликују човеку, имају фацијалне експресије и показују осећања.

Ишигуро се бави истраживањима која покушавају да направе хуманоиде који су верна копија човека и пројектовао је робота која потпуно истоветан њему самом.

Истражите више о професору Ишигуру на страницама
http://www.geminoid.jp/en/index.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Hiroshi_Ishiguro

Истражите више о Данима будућности
http://www.danibuducnosti.rs

Остале активности