Р.У.Р. Карела Чапека

Р.У.Р. Карела Чапека

Центар за промоцију науке је поводом Дана будућности издао култно дело Карела Чапека “Р.У.Р.”

Појам робот се први пут јавио у драми чешког писца Карела Чапека “Р.У.Р.” која је први пута објављена 1920. године.

Чапекова драма је стекла светску популарност, а Росумови универзални роботи, од чега је потекла скраћеница РУР, су преведени на 30 светских језика и играни у бројним позориштима, па приказивани и на филну.

Сада је поводом “Дана будућности“, Центар за промоцију науке издао ово култно дело којим појам робот у свим светским језицима замењује до тада уобичајеније андроид.

Тим поводом је у суботу, 6. октобра 19 часова, одржана дебата под називом “РУР Карела Чапека и роботи у научној фантастици”.

Ову трибину је ЦПН организовао у Галерији Робне куће „Београд“ где се одржава Велика изложба робота коју заједнички организују Центар за промоцију науке и Електротехнички факултет Универзитета у Београду.

У трибини су учествовали познати астрофизичар, преводилац и популаризатор науке Милан М. Ћирковић, са Астрономске опсерваторије у Београду, затим Себастиан Аданко, писац из  Друштва љубитеља фантастике „Лазар Комарчић“, као и отац Вукашин Милићевић, теолог и уредник радија Слово љубве.

Модератор трибине је био Добривоје Ерић, уредник издаваштва у Центру за промоцију науке.

На трибини се разговарало о Чапеку и књизи „Р.У.Р.“, али и о улози, значају и важним моментима научне фантастике данас.

Ово издање Центра је инаце прво самостално издање овог драмског дела на српскохрватском језику. Пре овог, РУР је у доба цветања југословенског СФ-а био објављиван у оквиру фанзина или зборника радова.

Књига се може купити на Великој изложби робота, али и у свим боље снабдевених књижарама.

Остале активности