ЕСОФ 2020. у Трсту

ЕСОФ 2020. у Трсту

Највећи бијенални скуп европске науке – конференција ЕСОФ 2020. (EuroScience Open Forum ESOF) – одржан је у измењеном термину и у хибридном формату.

ЕСОФ, по много чему најзначајнији општенаучни догађај у Европи, који повезује водеће и младе истраживаче, научне комуникаторе, медије, пословне људе и креаторе научних политика одржан је почетком септембра у хибридном формату. Трст, као град домаћин, носи ласкаву титулу Европског града науке током читаве 2020, иако је највећи део програмских активности морао да буде измештен у виртуелни простор, услед глобалне пандемије корона вируса.

Фото: ESOF2020 Trieste

С обзиром да је сама конференција замишљена и као догађај усмерен на Југоисточну Европу, Центар је позван и укључио се у припреме више програмских и пратећих активности. Нажалост, услед пандемије, померања конференције и немогућности физичког присуства, учешће Центра је на крају било знатно сведеније у односу на планирани оквир.

У оквиру рада на Х2020 пројекту TeRRIFICA, посвећеном заједничком креирању и укључивању грађана у климатске акције намењене митигацији и адаптацији на климатске промене, Центар је припремио и предао сесију која је прихваћена и одржана у главном програму конференције. Сесију под називом Bottom-up climate actions − urgent need or utopian structure модерирао је Добривоје Лале Ерић док је, поред партнера из Немачке, Пољске и Шпаније, говорила и Марјана Бркић. Колегиница Бркић је такође учествовала у сесији Networking Western Balkans R&I Community Towards Success, посвећеној повезивању младих истраживача из регије и њиховом укључивању у европске токове и пројектне оквире.

Фото: ESOF2020 Trieste

У пратећем програму ЕСОФ-а, од 29. августа до 6. септембра, ЦПН је представио селекцију радова у оквиру изложбе Both Ways: Art & Science from Central and Eastern Europe. На изложби постављеној у једној од хала Старе луке Трст, од 29. августа до 6. септембра, учествовали су и Музеј Лудвиг из Будимпеште, Фестивал науке и Свеучилиште у Ријеци, Научни центар Сајентифика и Културни центар из Клужа, и локална Тристе контемпорана.

Фото: ESOF2020 Trieste

Фото: ESOF2020 Trieste

Наредно издање конференције планирано је за почетак јула 2022. у Лајдену, Холандија.

Остале активности