Европска Недеља Зелене Дипломатије у ЕУ Инфо Кутку

Европска Недеља Зелене Дипломатије у ЕУ Инфо Кутку

Др Марјана Бркић, в.д. директора Центра за промоцију науке, одржала је предавање о климатским истраживањима и њиховој користи за грађане и заједницу, 2. новембра, у просторијама ЕУ Инфо Кутка Ниш.

Европска недеља зелене дипломатије одржана је од 23. октобра до 2. новембра на тему глобалне праведне енергетске транзиције, а предавање су организовали ЕУ Инфо Кутак Ниш и Центар за промоцију науке. Присутни су имали прилику да се упусте у дубље разматрање климатских истраживања и њихове важности за грађане и заједницу.

Климатске промене су присутне широм света и утичу на нашу свакодневицу, а климатски сервиси играју важну улогу у пружању информација за доношење информисаних и одрживих одлука. Пројекат Climateurope2 фокусира се на развој климатских сервиса који су доступни свим сегментима друштва. Посебан нагласак се ставља на промоцију енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије како би се подржао глобални прелазак на одрживу енергетику.

Кампања „Чистија енергија за бољу будућност“ има за циљ активно укључивање шире јавности, уметника и активиста за заштиту животне средине. Њен главни фокус је подизање свести о климатским променама и њиховом утицају на Србију и промовисање конкретних акција које су неопходне за ублажавање тих промена. Кампања се одвија кроз разноврсне догађаје, укључујући панел дискусије, уметничке изложбе и интерактивне радионице, са циљем да инспирише учеснике да предузму кораке ка одрживој будућности.

Центар за промоцију науке руководи шестим радним пакетом пројекта Climateurope2, у оквиру кога сви партнери раде на креирању европске заједнице корисника климатских сервиса. Све планиране активности као циљ имају умрежавање и непосредни ангажман заједнице на успостављању процедура стандардизације, отворености и доступности климатских сервиса и резултата повезаних истраживања.

Центар такође организује јавне програме посвећене климатским истраживањима у 10 земаља Југоисточне Европе, као иновативни приступ ширењу заједнице корисника климатских сервиса у овој, тренутно слабо заступљеној, регији Европе. У оквиру програма ће, између осталог, бити приказани и уметничко-научни, интердисциплинарни пројекти који ће бити креирани кроз јавне позиве пројекта за сарадњу уметника и научника у овом домену.

Остале активности