Европска недеља истраживача у Смедереву

Европска недеља истраживача у Смедереву

Око хиљаду посетиоца Европске недеље истраживача у Смедереву, која се одржала између 24. и 28. септембра, присуствовало је низу тематских радионица, предавања и огледа[:]

Picture1

Током недељу дана манифестације посетиоци су имали прилике да присуствују великом броју радионица међу којима је и „Проналазач фосила – палеонтолог“, одржана у Музеју у Смедереву, којом је Недеља истраживача званично и отворена. Радионица о српском језику „Кaд млaтиш прaзну слaму, трaжиш длaку у jajeту и купуjeш мaчку у џaку. Зaштo сe кaжe  фрaзeoлoгизми у српскoм jeзику“, радионица „Потрага за благом“ у смедеревском музеју која је млађе основце упознала са археологијом као науком, материјалним остацима (археолошким предметима), задацима које обавља археолог и начинима обраде археолошких предмета у музеју. Током радионице малишани су имали прилике да сами пронађу, анализирају и конзервирају експонате, а потом попуне археолошке картоне и испишу легенде. Наредна радионица „Штедња енергије – вода“, имала је за циљ подизање еколошке свести најмлађих посетилаца, који су упознали воду из још једног угла, као обновљиви извор енергије и њен значај за живот.

У Народној библиотеци Смедеревно одржана је радионица „Речник културне баштине“, која је основцима открила богат речник из дела народне књижевности и на тај начин их упознала са српском културном баштином.

Picture1

Наредна два дана обележиле су бројне радионице: „Средњи век на примеру Смедеревске тврђаве“, „Измаштај своју Кемзу“, „Смедерево у слици“, „Мода на деспотовом двору“. Једна од радионица била је Oд кaквих мaтeриjaлa je нaшa културнa бaштинa“, коју је посебно пропратила модна ревија „Материјали и мода“, у којој су мали манекени, ученици ОШ „Јован Јовановић Змај“ приказали развој материјала кроз епохе, од настанка цивилизације до данас. Посебно занимљива била је радионица Двoрскa кaнцeлaриja дeспoтa Ђурђa Брaнкoвићa“, на којој су посетиоци имали прилике да се упознају са вештинама калиграфског писања.

Поред наведених радионица, одражна су и два предавања у великој сали Регионалног центра Смедерево под називомКултурностереотипни појмови у српском језику“, које је одржала професорка Рајна Драгићевић, и друго, професора Бошка Сувајџића „Вуков Српски рјечник (1818) у свом времену и данас“.

Посетиоци су такође имали прилике да присуствују огледу учитељице Соње Милетић „Поглед на Смедерево кроз балон“, где су малишани испред Центра за културу учили како се прави сапуница за балоне.

Дан после Ноћи истраживача гости Научног клуба Смедерево, професорка Љиљана Дамјановић Василић, Срна Стојановић и Кристина Радиновић са Факултета за физичку хемију у Београду, одржале су смедеревским средњошколцима предавања о сусрету науке и уметности, примени физичке хемије у анализи уметничких дела, о тајнама древних грнчара из манастира Студеница и презентовале начине у утврђивању аутентичности археолошких и уметничких дела помоћу физичко-хемијских анализа.

Остале активности