Европска недеља истраживача у Рановцу

Европска недеља истраживача у Рановцу

Европску недељу истраживача у Рановцу обележио је низ креативних радионица, пројекција филма и презентација које је у периоду између 24.09. и 28.09. посетило преко 300 људи[:]

Picture1

Манифестација недеље истраживача одржана је у просторијама ОШ „Јован Шербановић“ у Рановцу и ОШ „Милисав Николић“ у Божевцу, док је сама „Ноћ истраживача“ реализована у Средњој школи „Младост“ у Петровцу на Млави.

Током Недеље истраживача одржане су бројне радионице: „Заврзламе једне језичке штрикнадле“, „Традиционална храна – уксуна и здрава“, „Бојење тканина и вуне природним бојама“, „Фудбал и диктатура“, „Божевачко прело“, пројекција филма „Принц од папира“ и културно-историјска манифестација „Божевачко прело“.

Саму Ноћ истраживача обележила је презентација „Историја настанка петровачке вароши“, где су кустоси Завичајног музеја из Петровца на Млави, Милан Јенић и Дарко Стокић, на интересантан начин присутнима презентовали како је и када настала општина Рановац, стављајући посебан акценат на зграде и гређевине из тог периода које и данас постоје.

Након тога, уследила је радионица, пропраћена презентацијом „Мали археолози у великим научним чизмама“ коју су водиле Марија Свилар, магистар археологије и сарадник Завичајног музеја и Јасмина Живковић, руководилац Археолошке збирке Завичајног музеја.

Присутним ученицима су показани пронађени експонати са налазишта „Беловоде“, надомак Петровца на Млави, а поједине експонате ученици су могли посматрати микроскопом. Све то је пратила пригодна презентација о самом налазишту, као и осталим налазиштима у близини општине Рановац.

Након радионице „Култура седамдесетих година“ у реализацији учитељице Сандре Антић и наставнице немачког језика Драгане Лукић, присутнима је пуштена пројекција филма о култури седамдесетих година у Југославији. Како би на оригиналан начин дочарали период седамдесетих година на крају ове активности ученици су извели плесну тачку уз песму „Не спавај мала моја…“. Читавог дана у једном делу просторија били су изложени предмети из овог периода: књиге, фотографије, разгледнице, плоче и играчке.

Последња активност била је вођење кроз документарно – уметничку изложбу „Легат Станка Костића“, коју је припремила Милица Илић, а изложбу је водио Дарко Стокић, кустоси Завичајног музеја у Петровцу.

Остале активности