Evropska nedelja istraživača u Ranovcu

Evropska nedelja istraživača u Ranovcu

Evropsku nedelju istraživača u Ranovcu obeležio je niz kreativnih radionica, projekcija filma i prezentacija koje je u periodu između 24.09. i 28.09. posetilo preko 300 ljudi[:]

Picture1

Manifestacija nedelje istraživača održana je u prostorijama OŠ „Jovan Šerbanović“ u Ranovcu i OŠ „Milisav Nikolić“ u Boževcu, dok je sama „Noć istraživača“ realizovana u Srednjoj školi „Mladost“ u Petrovcu na Mlavi.

Tokom Nedelje istraživača održane su brojne radionice: „Zavrzlame jedne jezičke štriknadle“, „Tradicionalna hrana – uksuna i zdrava“, „Bojenje tkanina i vune prirodnim bojama“, „Fudbal i diktatura“, „Boževačko prelo“, projekcija filma „Princ od papira“ i kulturno-istorijska manifestacija „Boževačko prelo“.

Samu Noć istraživača obeležila je prezentacija „Istorija nastanka petrovačke varoši“, gde su kustosi Zavičajnog muzeja iz Petrovca na Mlavi, Milan Jenić i Darko Stokić, na interesantan način prisutnima prezentovali kako je i kada nastala opština Ranovac, stavljajući poseban akcenat na zgrade i gređevine iz tog perioda koje i danas postoje.

Nakon toga, usledila je radionica, propraćena prezentacijom „Mali arheolozi u velikim naučnim čizmama“ koju su vodile Marija Svilar, magistar arheologije i saradnik Zavičajnog muzeja i Jasmina Živković, rukovodilac Arheološke zbirke Zavičajnog muzeja.

Prisutnim učenicima su pokazani pronađeni eksponati sa nalazišta „Belovode“, nadomak Petrovca na Mlavi, a pojedine eksponate učenici su mogli posmatrati mikroskopom. Sve to je pratila prigodna prezentacija o samom nalazištu, kao i ostalim nalazištima u blizini opštine Ranovac.

Nakon radionice „Kultura sedamdesetih godina“ u realizaciji učiteljice Sandre Antić i nastavnice nemačkog jezika Dragane Lukić, prisutnima je puštena projekcija filma o kulturi sedamdesetih godina u Jugoslaviji. Kako bi na originalan način dočarali period sedamdesetih godina na kraju ove aktivnosti učenici su izveli plesnu tačku uz pesmu „Ne spavaj mala moja…“. Čitavog dana u jednom delu prostorija bili su izloženi predmeti iz ovog perioda: knjige, fotografije, razglednice, ploče i igračke.

Poslednja aktivnost bila je vođenje kroz dokumentarno – umetničku izložbu „Legat Stanka Kostića“, koju je pripremila Milica Ilić, a izložbu je vodio Darko Stokić, kustosi Zavičajnog muzeja u Petrovcu.

Ostale aktivnosti