Европска ноћ истраживача у Ужице

Европска ноћ истраживача у Ужице

Недеља истраживача у Ужицу започела је у петак 21.09. и трајала до 28.09. Током овог периода манифестацију је посетило више од 700 ученика и заинтересованих грађана.[:]

Picture1

У петак 21. 09. почеле су активности у оквру Ноћи истраживача, на градском тргу у Ужицу, посматрањем „нашег првог комшије“, Месеца, помоћу телескопа и двогледа и објашњавањем Месечевих мена.

У понедељак 24.09. професорка физике, Јелена Радовановић одржала је радионицу под називом ,,Електрицитет и магнетизам“.

Наредног дана у Научном клубу Ужице одржана је радионица „Највећи прост број и како га наћи“. Радионици су присуствовали  ученици и  наставници из 2 основне и 3 ужичке средње школе.

У среду 26.09. посетиоци су имали прилику да учествују у радионицама ,,Да ли је интернет добар за истраживање?”, ,,Интернет ствари-будућност или садашњост?“ и ,,Упознајте Софију и размислите о будућности филантропије“ које је организовала професорка информатике, Душица Мијаиловић.

У четвртак 27. 09. у Научном клубу Ужице, Недељко Ваљаревић одржао је радионицу „Туристички дан у Ужицу“ којој су присуствовали ученици и  наставници из основних и средњих школа у Ужицу. Истог дана одржани су предавање и изложба ,,Култруно-историјске знаменитости у Ужицу и околини“, ауторке Весне Лучић, професорке историје. Такође, посетиоци су имали прилику да се подсете својих славних суграђана током пројекције филма Друштва историчара града Ужица ,,Споменици говоре – (не)заборављени Ужичани у Првом светском рату“.

Последњег дана, посетиоци су учествовали у радионицама ,,Фотосинтеза уживо“ и ,,Направимо беланце“ у организацији професорке биологије, Душице Ристовић. У Историјском архиву Ужице, у оквиру Ноћи истраживача такође су одржане пројекције документарног филма о премештању споменика Јосипа Броза Тита и представљању матичних књига из деветнаестог века са освртом на поступак њихове рестаурације и конзервације.

Остале активности