Evropska noć istraživača u Užice

Evropska noć istraživača u Užice

Nedelja istraživača u Užicu započela je u petak 21.09. i trajala do 28.09. Tokom ovog perioda manifestaciju je posetilo više od 700 učenika i zainteresovanih građana.[:]

Picture1

U petak 21. 09. počele su aktivnosti u okvru Noći istraživača, na gradskom trgu u Užicu, posmatranjem „našeg prvog komšije“, Meseca, pomoću teleskopa i dvogleda i objašnjavanjem Mesečevih mena.

U ponedeljak 24.09. profesorka fizike, Jelena Radovanović održala je radionicu pod nazivom ,,Elektricitet i magnetizam“.

Narednog dana u Naučnom klubu Užice održana je radionica „Najveći prost broj i kako ga naći“. Radionici su prisustvovali  učenici i  nastavnici iz 2 osnovne i 3 užičke srednje škole.

U sredu 26.09. posetioci su imali priliku da učestvuju u radionicama ,,Da li je internet dobar za istraživanje?”, ,,Internet stvari-budućnost ili sadašnjost?“ i ,,Upoznajte Sofiju i razmislite o budućnosti filantropije“ koje je organizovala profesorka informatike, Dušica Mijailović.

U četvrtak 27. 09. u Naučnom klubu Užice, Nedeljko Valjarević održao je radionicu „Turistički dan u Užicu“ kojoj su prisustvovali učenici i  nastavnici iz osnovnih i srednjih škola u Užicu. Istog dana održani su predavanje i izložba ,,Kultruno-istorijske znamenitosti u Užicu i okolini“, autorke Vesne Lučić, profesorke istorije. Takođe, posetioci su imali priliku da se podsete svojih slavnih sugrađana tokom projekcije filma Društva istoričara grada Užica ,,Spomenici govore – (ne)zaboravljeni Užičani u Prvom svetskom ratu“.

Poslednjeg dana, posetioci su učestvovali u radionicama ,,Fotosinteza uživo“ i ,,Napravimo belance“ u organizaciji profesorke biologije, Dušice Ristović. U Istorijskom arhivu Užice, u okviru Noći istraživača takođe su održane projekcije dokumentarnog filma o premeštanju spomenika Josipa Broza Tita i predstavljanju matičnih knjiga iz devetnaestog veka sa osvrtom na postupak njihove restauracije i konzervacije.

Ostale aktivnosti