FemPower летња школа у Солуну

FemPower летња школа у Солуну

Од 28. августа до 1. септембра 2023. године одржана је летња школа организована од стране партнера FemPower пројекта. Овај догађај окупио је стручњаке, истраживаче и студенте из целе Европе како би истражили повезаност између родне равноправности и транзиције ка чистој енергији.

Пројекат FemPower, у својој суштини, има за циљ оснаживање појединаца и заједница да активно учествују у глобалној транзицији ка чистој енергији, истовремено укључујући питање родне неравнотеже унутар ове области. Одржана на Аристотел универзитету у Солуну, радионица је представљала изванредну платформу за дељење знања, подстицање иновација и заговарање родне равноправности у области енергетике и климатских промена.

Сваки дан летње школе обухватио је разнолик спектар сесија и радионица које су припремили стручњаци FemPower пројекта. Ове сесије истраживале су теме као што су обновљиви извори енергије, улога рода у управљању потражњом, интеграција вештачке интелигенције у енергетском сектору, и обрађивање родних предрасуда у оквиру сектора енергетике.

Учесници су такође имали привилегију да истраже теме попут међусобне повезаности градова и енергетике, фактора климатских промена, кључне улоге жена у енергетском сектору, промоције СТЕАМ, као и тежњу ка родној једнакости у транзицији ка чистој енергији. Свака радионица представљала је вредну прилику за учеснике да прошире своје знање, учествују у дискусијама и стекну практичне увиде.

Центар за промоцију науке имао је кључну улогу на летњој школи организовањем рефлексивних активности на крају сваког дана. Ове сесије су омогућиле учесницима да обраде информације и идеје презентоване током радионица, подстичући критичко размишљање и унапређивање сарадње међу присутнима. Учешће ЦПН-а такође се проширило на присуство четири студента и професора са универзитета у Крагујевцу и Нишу. Њихово укључивање је додало међународну димензију догађају и додатно истакло важност међународне сарадње у борби против родних неравнотежа у области чисте енергије.

Остале активности