Х2020 и ИКТ

Х2020 и ИКТ

(ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ) У оквиру представљања програма Х2020, у Научном клубу ЦПН, 11. фебруара одржан инфо дан посвећен ИК технологијама.

[:]

DSC_0229

Центар за промоцију науке уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарство трговине, туризма и телекомуникацијa организовао је још једну у серији трибина „Хоризонт четвртком“.

Овог пута у среду, 11. фебруара, у просторијама Научног клуба,тема трибине биле су информативно-комуникационе технологије (ICT) у оквиру програма Хоризонт 2020.

Просторије Научног клуба биле су пуне до крајњег капацитета. Представници оба министарства, као и бројне делегације научних установа, али и компанија које послују у ИКТ областима показале су велико интересовање за овај догађај.

Гост Научног клуба, између осталих, био је и Тијери Буланж из Европске комисије.

DSC_0146

DSC_0182

Трибину је отворио Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Александар Белић који је поздравио госте и рекао неколико речи о самом програму Хоризонт 2020.

Након тога се бројној публици обратио Виктор Недовић, помоћник министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и у свом говору похвалио досадашње добитнике грантова европских фондова, између осталих и Весну Црнојевић Бенгин са Универзитета у Новом Саду која јекоординаторка пројекта који је недавно добио средства Тиминг програма Европске комисије.

Публици се обратила и Ирина Рељин, помоћница министра у Министарству трговине, туризма и телекомуникација која је такође рекла неколико речи о програму Хоризонт 2020 и ИКТ областима које ово минисатрство покрива.

На крају уводног дела, директорка Центра за промоцију науке  Александра Дрецун је пожелела добродошлицу свим присутнима и говорила о улози Центра за промоцију науке у програму Х2020, али и друштву.

DSC_0198

DSC_0205

Гост из Европске комисије, господин Тијери Буланж (Directorate – General for Communications Networks, Content and Technology Unit F3 – Programme Coordination, European Commission) кроз два предавања направио је прави увод у Хоризонт 2020 за организације и фирме које послују у ИКТ области.

Он је представио шта је то ново у односу на раније програме сличног типа као и неке од приоритета при одабиру пројеката који ће добити финанасирање (презентација1)  (презентација2).

Након тога, Светлана Богдановић, национална контакт особа за ИКТ је кроз своју презентацију дала савете присутнима за успешно учешће у Хоризонт 2020 пројектима. Она је нагласила да писање новог пројекта није једини начин за учешће у овом програму.

Постоји и „други пут“ који подразумева укључивање у већ постојеће пројекте. Она је представила и пројекат Idealist2018, чији је задатак повезивање истраживача и компанија у потрази за партнерима на пројектима у ИКТ области (презентација).

Потом су своје добре примере дали Владимир Црнојевић са Факултета техничких наука, Универзитета у Новом Саду и Срђан Крчо из компаније Дунав Нет. Владимир Црнојевић је у свом излагању представио неке од тешкоћа у реализацији пројеката, али и бенефите пријављивања на овај програм. (презентација). Срђан Крчо је дао пример једне младе фирме која се укључила у овај програм и добре стране које Х2020 доноси (презентација).

Трибину је модерирао Слободан Бубњевић, уредник комуникација у Центру за промоцију науке. На крају трибине, било је места за питања из публике, а дискусија је неформално настављена и неко време након саме трибине у просторијама Научног клуба.

DSC_0220

DSC_0099

Остале активности