Х2020 у Новом Саду

Х2020 у Новом Саду

Пред препуном салом у Централној згради Универзитета у Новом Саду представљен је АНТАРЕС – први пројекат у Србији који је освојио средства престижног Teaming програма [:]

_DSC1987

У оквиру Хоризонта четвртком, Центар за промоцију науке је 5. фебруара био у посети Новом Саду. Овонедељни догађај био је посвећен пројекту АНТАРЕС, првом у Србији који је освојио средства Teaming програма у оквиру Хоризонта 2020. Осим многобројне публике, догађај је испратио и велики број новинара.

Док је публика нестрпљиво очекивала обраћање координаторке пројекта АНТАРЕС, професорке Весне Црнојевић-Бенгин са Универзитета у Новом Саду, присутне је поздравио в.д. ректора новосадског универзитета др Радован Пејановић.

Након њега, о овом изузетном успеху ноовосадских истраживача говорио је и државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, др Александар Белић, који се осврнуо на учешће домаће науке у Хоризонту 2020.

_DSC1971

_DSC2051

Државни секретар је изјавио да је тим окупљен око професора Владимира Црнојевића и Весне Црнојевић-Бенгин већ остварио невероватан успех, освојивши рекордан број европских пројеката у Србији, али да је АНТАРЕС до сада најсјајнија тачка у њиховој већ заиста сјајној каријери.

Потом су се публици обратили и  помоћник министра  др Виктор Недовић, покрајински секретар за науку Владимир Павлов, менаџер пројекта Европске комисије у Србији Дејан Шуваков, као  и директорка Центра за промоцију науке Александра Дрецун. Модератор скупа је био Слободан Бубњевић из Центра.

Александра Дрецун је истакла колики допринос овај тим научника даје не само српској науци, већ и промоцији науке у нашој земљи. Након њеног излагања, уручена је захвалница др Црнојевић-Бенгин за представљање српске науке у Европи.

_DSC2025

_DSC2038

„Нисмо могли да одолимо и назвали смо наш пројекат по највећој и најсјајнијој звезди коју видимо на небу – Антарес“, изјавила је координаторка пројекта Весна Црнојевић – Бенгин.

Према њеним речима, појекат АНТАРЕС има за циљ да унапреди научни центар BioSense на новосадском универзитету у Европски центар изврсности за напредне технологије у области одрживе пољопривреде и безбедности хране.

Ово је први пројекат не само у нашој земљи, већ и у региону, који је остварио овакав успех. Заправо, међу двадесет победничких пројеката, само АНТАРЕС долази из земље која није чланица Европске уније.

_DSC2013

_DSC2046

Наиме, АНТАРЕС је освоји средства у износу од 433.000 евра за израду детаљног бизнис плана, с којим ће се тим научника окупљених око центра BioSense такмичити у другом кругу позива Teaming програма. Након тога, АНТАРЕС има шансу да освоји додатних 29 милиона евра, делом из европских фондова, а делом из домаћих буџетских средстава.

Након представљања пројекта и BioSense центра, координатори пројекта организовали су обилазак лабораторија центра за новинаре. Присутни новинари и други гости имали су прилику да се упознају са радом центра, чија постигнућа су врло цењена у свету.

Током  свог постојања овај центар успео је не само да спречи одлив мозгова из наше земље него чак да доведе више врло успешних истраживача из иностранства, који ће своје знање улагати у развој српске науке.

Истражите више о пројекту Антарес

Остале активности