Опсерваторија за уметнике

Опсерваторија за уметнике

У Научном клубу ЦПН-а представљен је конкурс намењен уметницима који би желели да своје дигитално умеће испробају у пољу науке[:]

DSC_0099

У Научном клубу, у четвртак 22. јануара у 17 часова, Центар за промоцију науке представио је нови европски пројекат који спаја науку и уметност – Европску мрежу дигиталне уметности и науке.

Просторије клуба посетио је велики број уметника који су били веома заинтересовани за услове конкурса у оквиру овог необичног пројекта.

На догађају су говорили учесници пројекта који је финансиран кроз програм Креативна Европа Европске комисије. Руководилац пројекта за Србију, Добривоје Лале Ерић из ЦПН-а, нагласио је да пројекат представља спој савремених научних открића и актуелних пракси у домену дигиталне уметности, попут дигиталне музике и звука, дизајна, архитектуре, компјутерских анимација, филма, фотографије, перформанса, кореографије и сличних пракси.

DSC_0115

DSC_0146

Заинтересованој публици се обратио и Слободан Цоба Јовановић, уметнички директор пројекта, који је говорио о условима два круга отворених позива за уметнике. У оквиру првог круга позива, двоје уметника са најуспешнијим пројектним предлозима, биће у прилици да оду на једномесечни пут у Чиле, у највећу астрономску институцију на свету – Јужну европску опсерваторију – ESO. Кроз менторски рад са научницима опсерваторије, они ће током овог периода моћи додатно да развију своје идеје. Након тога, следи реализација пројекта у Арс електроници у Линцу, која је координатор пројекта Европска мрежа дигиталне уметности и науке. Пријаве на конкурс могу да шаљу сви европски уметници, као и они који тренутно бораве на другим континентима.

Други круг конкурса подразумева награде на националном нивоу. С обзиром да је Центар за промоцију науке иницијални партнер пројекта, двоје наших уметника ће такође имати прилику да реализују пројекат у Србији, за шта су обезбеђене накнаде за ауторе у висини од по 1000 евра и трошкови продукције рада у износу од по 2000 евра.

На крају, публици се обратио и Горан Павичић, научни сарадник на пројекту, такође из Центра за промоцију науке. Он је говорио о најсавременијим трендовима модерне посматрачке астрономије и њеним достигнућима, као и о улози Јужне европске опсерваторије, једне од најпрестижнијих научних институција у свету, у разоткривању најмистериознијих феномена свемира.

DSC_0136

DSC_0091

Модератор презентације била је Љиљана Илић из Центра за промоцију науке.

Поред Арс електронике и Центра за промоцију науке, у пројекту учествују и Сајенс гелери из Даблина (Science Gallery), ГВ арт из Лондона (GV Art), Лаборал из Хихона (LABoral), Етопија из Сарагосе (Etopia), галерија Капелица из Љубљане и ДИГ галерија из Кошица.

Остале активности