ЦПН трибина о клими

ЦПН трибина о клими

Центар за промоцију науке је 21. јануара, у Галерији науке и технике САНУ, организовао трибину „Климатске промене на Балкану“ 

[:]

DSC_0044

У оквиру изложбе „Пети извештај“, чија су тема глобално загревање и  климатске промене, Центар за промоцију науке је у среду, 21. јануара, организовао трибину „Климатске промене на Балкану“.

Након серије догађаја посвећених глобалном загревању, ЦПН је у сарадњи са невладином организацијом „Један степен“ и Галеријом науке и технике САНУ, у децембру оторио запажену изложбу о климатским променама „Пети извештај“.

Трибина је организована у оквиру програма ове изложбе, у простору Галерије науке и технике САНУ, као последњи догађај. Изложба је затворена дан након трибине, 22. јануара.

DSC_0030 (1)

DSC_0028

На трибини су говорили др Владимир Ђурђевић са Физичког факултета  Универзитета у Београду, Владан Шћекић из Центра за унапређење животне средине и Ђорђе Самарџија из организације „Један степен“. Модератор је био Слободан Бубњевић , уредник комуникација у ЦПН.

Галерија науке и технике била је попуњена до последњег места, што показује да интересовање поблике и медија за ову тему расте, а то је, како су се говорници сложили, важан корак у борби за успоравање климатских промена.

На трибини је било речи о ефектима овог глобалног феномена на локалном и регионалном нивоу, последицама које нас могу очекивати и начинима како друштво може позитивно, али и негативно да утиче на глобално загревање. На крају трибине било је прилике за питања из публике.

DSC_0025

Ђорђе Самарџија из организације „Један степен“ је напоменуо колико је важно да медији правилно извештавају о овој теми. Он је, представљајући резултате међународног панела о климатским променама (IPCC) још једном напоменуо да су за климатске промене дефинитивно одговорни људи, односно емисија гасова стаклене баште и то пре свега угљен диоксида и метана. Он је рекао и да се приближавамо граници повећања глобалне температуре од два степена целзијуса, након које је, према проценама стручњака, повратак немогућ.

DSC_0017

Владимир Ђурђевић је, на основу стручних истраживања и климатских модела, дао процене климатских промена у Србији. Према овим проценама, уколико се нешто драстично не промени, Србију чека промена просечне температуре од око четири степена за следећих 100 година. Климатски екстреми као што су поплаве и суше биће учесталији, а падавине у другој половини овог века могле би да опадну и до 50 одсто.

DSC_0024

Владан Шћекић је нагласио да цивилни сектор, односно организације цивилног друштва морају заједно са државним институцијама активно учествовати у борби против глобалног загревања. Он се у разговору осврнуо и на последице метеоролошких катастрофа које су задесиле Србију у 2014. години.

DSC_0037

Остале активности