Интелектуална својина

Интелектуална својина

У уторак, 20. марта, додељене су награде Светске организације за интелектуалну својину, а члан комисије био је в.д. директора Центра др Јован Трифуновић[:]Screen Shot 2018-03-22 at 10.26.51

На свечаности која је организована уз подршку Владе Републике Србије и Светске организације за интелектуалну својину, 20. марта у свечаној сали Завода за интелектуалну својину обележена је сто тридесет пета годишњица од потписивања Париске конвенције за заштиту индустријске својине и додељене су награде за доприносе који су остварени током 2017. године, а један од чланова комисије био је в.д. директора Центра за промоцију науке др Јован Трифуновић.

Скуп је отворио Владимир Марић, директор Завода за интелектуалну својину, који је том приликом нагласио да су иновације кључни ресурс европске и светске економије и да је заштита иновација правима интелектуалне својине суштински важна за обезбеђење економског раста и стабилности.

Присутнима се потом обратила Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције, и истакла да је додељивање награда Светске организације за интелектуалну својину добра пракса јер се награђивањем иновација, креативности и знања даје добар пример младим генерацијама.

На крају уводног дела прославе реч је имао др Саша Лазовић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја који је том приликом рекао да је до недавно као руководилац Иновационог центра Института за физику могао да се увери у значај дугогодишње институционалне сарадње са Заводом за интелектуалну својину који је пример установе која чува дугогодишњу традицију у заштити иновација.

Screen Shot 2018-03-22 at 10.26.46

У другом делу свечаности додељене су годишње награде Светске организације за интелектуалну својину за најбољи патент, индустријски дизајн, ауторски рад у области друштвено-хуманистичких наука, проналазак остварен од стране ученика средњих школа као и за правно лице са највећим интензитетом коришћења међународног система регистрације жигова, а добитници награда су представили своја достигнућа.

У категорији проналазача за патент награда WIPO Medal for inventors припала је Ивану Смајловићу, докторанду на Хемијском факултету Универзитета у Београду за проналазак под називом ”Апаратура за утврђивање изотпоског састава неизменљивих атома водоника и деутеријума у узорцима етанола и поступак за утврђивање аутентичности и географског порекла производа”.

У категорији за правна лица за регистровани индустријски дизајн награда WIPO IP Enterprise Trophuje урчена је Бојану Бојанићу, представнику фирме CARP SYSTEM DOO из Зрењанина која је носилац регистрованог међународног индустријског дизајна под називом ”Ракета за риболовачки мамац”.

У категорији за аутора за монографско дело у области друштвено-хуманистичких наука  награда WIPO Medal for Creativity додељена је Александру Лују Тодоровићу, редовном професору на докторским студијама Дигиталне уметности на Универзитету уметности у Београду за дело ”Дискурс нових технологија”.

У категорији за проналазак ученика или групе ученика средње школе награда WIPO Schoolchildren’s Trophy додељена ја Урошу Филиповићу, ученику четвртог разреда Шесте београдске гимназије за проналазак ”Роботска рука опремљена термовизијом која масира леђа”.

Осим наведених награда, које су додељене на основу спроведеног конкурса, додељена је и награда за изузетно домаће правно лице са највећим интензитетом коришћења међународног система регистрације жигова у протеклих годину дана награда WIPO Users’ Trophy привредном друштву за експлоатацију минералне воде и производњу пића Књаз Милош АД Аранђеловац.

Након уручивања награда, директор Завода за интелектуалну својину је присутним члановима комисија за доделу награда, професору Александру Петровићу, председнику комисије за награду у категорији за аутора, мр Срђану Огњановићу, председнику комисије за доделу награде за проналазак ученика средње школе и др Јовану Трифуновићу, члану наведене комисије, уручио захвалнице. Захвалност је упућена и члановима комисије који нису могли да учествују на прослави, професору Виктору Недовићу, председнику комисије за доделу награда у категоријама за патент и дизајн, др Даници Мићановић, чланици наведене комисије, и др Тамари Стојановић, чланици комисије за награду у категорији за аутора.

Остале активности