O Квантној музици у САНУ

O Квантној музици у САНУ

У среду и четвртак, 21. и 22. марта, у Српској академији наука и уметности у Београду, одржана је конференција о Квантној музици, на којој су говорили најпознатији светски квантни физичари[:]

Andrew_

У Српској академији наука и уметности, у оквиру пројекта Квантна музика (Quantum Music), 21. и 22. марта, Музиколошки институт САНУ и Центар за промоцију науке организовали су конференцију о Квантној музици и темама у вези с овим пројектом.

На конференцији су говорили неки од најпознатијих квантних физичара из разних крајева света, између осталих и Влатко Ведрал, професор на Универзитету Оксфорд, Кјара Марлето са Универзитета Оксфорд, Клаус Молмер, професор на Универзитету Архус и највећи популаризатор квантне физике у Данској, и Ендру Гарнер из Центра за квантне технологије у Сингапуру.

Vlatko 3

Поред физичара, публика у САНУ имала је прилике да се сретне и са музичарима, музиколозима, композиторима и инжењерима који су осмислили хибридни клавир у оквиру пројекта Квантна музика, а своје виђење повезаности науке и музике представили су и Соња Лончар и Андрија Павловић, који чине ЛП Дуо, а једни су од иницијатора пројекта.

Klaus Molmer

Пројекат Квантна музика у себи повезује светове музике, нових научних технологија и квантне физике, a представљен је током јесење турнеје у неколико европских градова (Хаг, Љубљана, Архус, Копенхаген, Београд).

 

Остале активности