„КЊИГА“ ПРЕДСТАВЉЕНА НА САЈМУ

„КЊИГА“ ПРЕДСТАВЉЕНА НА САЈМУ

Промоција „Књиге“, новог издања Центра за промоцију науке, одржана је у четвртак, 27. октобра, на штанду Центра, у Хали 2а Београдског сајма.

На промоцији књиге говорили су:

–              др Машан Богдановски, преводилац Књиге и професор Филозофског факултета у Београду;

–              др Невена Буђевац, професорка Учитељског факултета у Београду, која је у својој докторској тези фокус истраживања ставила на развој читалачке писмености код деце;

–              Жељко Лончар, илустратор и професор графичког дизајна на Високој школи ликовних и примењених уметности у Београду и;

–              Иван Умељић, уредник издавачке делатности Центра за промоцију науке.

Насупрот многим извештајима о њеној смрти — за шта су у различито време окривљени новине, телевизија и е-читачи — књига је преживела. Упркос носталгичним хвалоспевима о књигама у штампаној форми, ауторка нас подсећа да термин „књига“ означава уједно и медиј и садржај. Уместо да књигу прихватимо као јединствену форму, Амарант Борсук нас позива на промишљање дуге историје њене трансформације.

Посматрајући књигу као објекат, садржај, идеју и интерфејс, она нам указује да је њена физичка форма одувек била поприште експеримента и игре. Уместо што инсистирамо на лажној дихотомији између штампаног и дигиталног медија, Борсук поручује да би требало да ценимо његов континуитет. Пратећи међуоднос форме и садржаја, она на неочекиван начин повезује историју књиге, уметност књиге и електронску литературу – како би проширила нашу дефиницију објекта за који смо мислили да га блиско познајемо.

„Књигу“ је превео др Машан Богдановски, а аутор ликовног решења корице је графички илустратор Никола Кораћ.

Цена „Књиге“ је 990 динара и може се купити у нашим просторијама у Краља Петра 46 (Београд) или путем сајта prodavnica.cpn.rs.

Фотографије: Марко Рисовић

Остале активности