Радионица о научном образовању у Горњем Милановцу

Радионица о научном образовању у Горњем Милановцу

Још једна у низу радионица под називом Научно образовање за одговорно друштво  одржана је 18. октобра у Горњем Милановцу

Представници Центра за промоцију науке одржали су, у оквиру четвртог циклуса пројекта Scientix, радионицу на којој су представљени остали пројекти Центра у домену СТЕМ образовања. Присутни наставници су упознати како са манифестацијма које Центар редовно спроводи на годишњем нивоу (Ноћ истражвача и М3) тако и са европским пројектима на којима је Центар партнер (пројекти STEM School Label, DoSE, ODYSSEy, LESTO и SALL).

Scientix је највећа СТЕМ мрежа у Европи, која повезује наставнике и едукаторе, омогућавајући размену иновативних педагошких приступа и пракси, као и бројне модалитете стручног усавршавања. Присутни наставници сазнали су како могу да постану Scientix амбасадори и прошире своју професионалну мрежу, као и на који начин, са својом школом, могу да учествују у пројектима Центра.

Scientix платформа нуди велики број алата, система подршке и могућности за обуку наставника, попут различитих вебинара и курсева. У оквиру посете Основној школи „Десанка Максимовић“ у Горњем Милановцу, наставници из две основне и једне средње стручне школе имали су прилику да се током радионице упознају са обиљем ресурса које могу и сами користити како би надаље развијали СТЕМ облике наставе.

У другом делу радионице наставници су сами осмишљавали своје идеје за интердисциплинарне СТЕМ пројекте које могу да примене у виду пројектне наставе у својим школама. Овакав вид сарадње има за циљ јачање не само међупредметних компетенција ученика, већ и сарадње наставника.

Наставници су на самом крају радионице поделили са присутним колегама идеје до којих су дошли и додатно инспирисали једни друге за даљи развој СТЕМ едукације у Србији.

 

Остале активности