Крај пројекта Играј го – развијај вијуге

Крај пројекта Играј го – развијај вијуге

У Регионалном центру одржан последњи сусрет учесника пројекта „Играј го – развијај вијуге” подржаног од стране Центра за промоцију науке и Региналног центра Ниш

Гост последњег окупљања играча гоа био је Радо Пинтар, мајстор гоа из Словеније. Радо је са најмлађим учесницима пројекта одиграо симултани меч, током кога им је давао и додатне лекције.

Ипак, крај пројекта званично је обележио међународни го турнир одржан од  29. 03. 2019. до 31.03.2019. у Нишу на коме су учествовала сва деца која су током ове и протеклих сезона учествовала у пројектима подржаним од стране Центра за промоцију науке.

Такође, 29. 03.2019. одржана је промоција идејног решења паметног сата, „Go Smart“, за управљање организовањем такмичења у гоу и другим мисаоним спортовим који је направио Никола Илић, члан Научног клуба и учесник пројекта од самог почетка. Уз помоћ овог сата моћи ће да се управља читавим турниром, аутоматским покретањем сатова, преносом података на интернет и још много тога.

Идеја за овакав уређај настала је управо у Научном клубу током учења и играња гоа у оквиру ЦПН пројекта. Никола је ученик другог разреда гимназије „Бора Станковић” и са својим вршњацима покренуо је предузетничку компанију, тако да активности у вези са пројектом покрећу и мотивишу ученике и на друге креативне активности.

Досадашњи позитивни ефекти организовања турнира NISOPEN 2019 указују на високи рејтинг и популарност које ово међународно такмичење има у Европи.

Ниш је препознат у Европској Го Федерацији (ЕГФ) као највећи центар Западног Балкана за развој масовног и квалитетног гоа, што се потврђује великим бројем играча гоа и плејадом младих почетника који се развијају у школи гоа „Играј Го – Развијај вијуге“, којa се реализује у сарадњи са Ценром за промоцију науке.

Препознајући значај гоа за интелектуални развој деце и омладине, Завод за унапређење образовања и васпитања укључио је Го на листу препоручених ваннаставних активности у школама и домовима ученика Србије у 2019. години.

 

Остале активности