Kraj projekta Igraj go – razvijaj vijuge

Kraj projekta Igraj go – razvijaj vijuge

U Regionalnom centru održan poslednji susret učesnika projekta „Igraj go – razvijaj vijuge” podržanog od strane Centra za promociju nauke i Reginalnog centra Niš

Gost poslednjeg okupljanja igrača goa bio je Rado Pintar, majstor goa iz Slovenije. Rado je sa najmlađim učesnicima projekta odigrao simultani meč, tokom koga im je davao i dodatne lekcije.

Ipak, kraj projekta zvanično je obeležio međunarodni go turnir održan od  29. 03. 2019. do 31.03.2019. u Nišu na kome su učestvovala sva deca koja su tokom ove i proteklih sezona učestvovala u projektima podržanim od strane Centra za promociju nauke.

Takođe, 29. 03.2019. održana je promocija idejnog rešenja pametnog sata, „Go Smart“, za upravljanje organizovanjem takmičenja u gou i drugim misaonim sportovim koji je napravio Nikola Ilić, član Naučnog kluba i učesnik projekta od samog početka. Uz pomoć ovog sata moći će da se upravlja čitavim turnirom, automatskim pokretanjem satova, prenosom podataka na internet i još mnogo toga.

Ideja za ovakav uređaj nastala je upravo u Naučnom klubu tokom učenja i igranja goa u okviru CPN projekta. Nikola je učenik drugog razreda gimnazije „Bora Stanković” i sa svojim vršnjacima pokrenuo je preduzetničku kompaniju, tako da aktivnosti u vezi sa projektom pokreću i motivišu učenike i na druge kreativne aktivnosti.

Dosadašnji pozitivni efekti organizovanja turnira NISOPEN 2019 ukazuju na visoki rejting i popularnost koje ovo međunarodno takmičenje ima u Evropi.

Niš je prepoznat u Evropskoj Go Federaciji (EGF) kao najveći centar Zapadnog Balkana za razvoj masovnog i kvalitetnog goa, što se potvrđuje velikim brojem igrača goa i plejadom mladih početnika koji se razvijaju u školi goa „Igraj Go – Razvijaj vijuge“, koja se realizuje u saradnji sa Cenrom za promociju nauke.

Prepoznajući značaj goa za intelektualni razvoj dece i omladine, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja uključio je Go na listu preporučenih vannastavnih aktivnosti u školama i domovima učenika Srbije u 2019. godini.

 

Ostale aktivnosti