Izložba, predavanje i radionica Inteligencija biljaka

Izložba, predavanje i radionica Inteligencija biljaka

U zajedničkoj organizaciji Centra za promociju nauke Beograd i Regionalnog centra Niš, u Naučnom klubu Regionalnog centra otvorena je manifestacija „Inteligencija biljaka”, koja obuhvata izložbu, predavanja za nastavnike i radionice za učenike

Manifestaciju je otvorila Danijela Marković, direktorka Regionalnog centra i dr Tanja Adnađević, rukovodilac sektora za programske aktivnosti CPN -a. Usledilo je predavanje „Tajna udruženja biljaka”, koje je održala prof dr Tatjana Mihajilov Krstev, redovni profesor na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno – matematičkog fakulteta u Nišu, u kojem je podsetila na značaj simbioza, koegzistencija i specijalnih interakcija biljaka sa drugim organizmima i predavanje „Stara planina – biljke između zemlje i oblaka”, koje je održao prof dr Bojan Zlatković, vanrednoi profesor na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno – matematičkog fakulteta u Nišu, u kojem je ukazao na specifičnost i lepotu planinskih biljaka, od kojih su neke endemiti ovog područja.

Narednih dana, u periodu od 26. marta do 2. aprila učenici niških osnovnih škola  upoznali su se sa izložbenim ekponatima, koje je RC Niš pozjmio od Centra za promociju nauke, iz kojih su saznali kako biljka vidi, čuje, oseća dodir, miris, orijentiše se u prostoru. U prisustvu svojih nastavnika u organizovanim grupama izložbu su posetili učenici  osnovnih škola: “ Dušan Radović“, „Vožd Karađorđe“, „Lela Popović“, „Branko Miljković“, „Car Konstantin“, „Radoje Domanović“ i  „Stefan Nemanja“. Svi oni učestvovali su na radionicama koje je realizovala nastavnica Jovana Krstić, gde je učenicima približila pojam fotosinteze i transpiracije, biljnih boja i postupka hromatografije, ali i  mikroskopiranje i pravljenje preparata za školsku upotrebu. Učenici i nastavnici su izložbu  ocenili kao veoma interesantnu i poučnu i izrazili želju da učenike u orgnizovanim grupama dovode ubuduće u  Naučni klub.

Ostale aktivnosti