Летњи научни камп „Игре у покрету“

Летњи научни камп „Игре у покрету“

Средњошколци из свих крајева Србије су добили прилику да у Новом Саду, од 28. до 31. августа, сазнају све о гејминг индустрији и да се опробају у прављењу видео игара у Unreal Editor-у за Fortnite.

У сарадњи са партнерима, Фондацијом Дивац и Фондацијом НЦР, Центар је покренуо пројекат Образовање за дигиталну економију, намењен подршци средњим школама и СТЕМ образовању у нашој земљи. Поред разноврсних активности и дешавања, ЦПН је у оквиру овог пројекта организовао Летњи научни камп у Новом Саду уз подршку Нордеус фондације, намењен ученицима средњих школа из свих крајева Србије.

Од 28. до 31. августа, пунолетни средњошколци су током боравка у Новом Саду имали разноврсне активности. Током првог дана кампа су посетили Научни клуб Нови Сад, где су уз неформално упознавање разменили идеје за предстојеће дане, а потом и Институт Биосенс где су могли да чују различите научне актуелности и сазнају више о пројектима, којима се њихов тим бави.

Другог дана у Научно-технолошком парку су имали прилику да од Ивице Миларића, стручног сарадника у настави на Академији уметности у Новом Саду, чују причу о гејм дизајну и тако се припреме за предстојеће задатке. Трећи дан је био резервисан за посете гејминг компанијама. Учесници су добили прилику да од стручњака из различитих сфера гејминга добију најсавременије информације и тако се упознају са могућностима, али и изазовима, које данас ова индустрија нуди. Током последњег дана кампа сви су имали прилику да се опробају у прављењу игара у Unreal Editor-у за Fortnite. Организован је и хакатон, а најбољи групни рад је награђен.

Поред ових активности, камп је био испуњен и бројним неформалним активностима у вечерњим часовима, као што су филмске вечери. Овај камп је одговорио на бројна питања средњошколаца, дао нове идеје и омогућио да на потпуно другачији начин сагледају и размотре различите опције и могућности које им нуди гејминг индустрија.

Фото: Владимир Јанић

Остале активности