Мај месец математике

Мај месец математике

ЦПН  и Математички институт САНУ организовали су манифестацију „Мај месец математике “ 

Национална манифестација „Мај месец математике“, свечано је отворена 29.априла у 18 часова, у Свечаној сали Српске академије наука и уметности популарним предавањем математичара Седрика Виланија, добитника Филдсове медаље.

„Не може се живети без математике. Ако неко каже да му ова наука није блиска, то је исто као да је рекао да му није блиско три фртаља света. Двадесет први век је век науке“, биле су речи којима је Никола Хајдин, председник САНУ, поздравио публику на отварању.

Жељко Обрадовић, министар просвете и технолошког развоја, истакао је да му је драго што учествује у организацији ове манифестације и да је као „друштвењак“ велики љубитељ математике. „Наше познавање математике вреди више него што мислимо, а нарочито више него што о њему говоримо“, додао је министар Обрадовић.

Александра Дрецун, директорка Центра за промоцију науке, рекла је да научници једни другима постављају питање Који је твој број? „То питање се поставља да би се сазнало на колико ће људи утицати твој рад? Колико ће живота изменити оно што радиш? То је најчвршћа веза између науке и човечанства. За то се боримо“, рекла је Дрецун.

На свечаном отварању посетиоцима су се обратили и представници Националног савета проф. др Десанка Радуновић, председница Националног просветног савета, проф. др Срђан Станковић, председник Националног савета за високо образовање, и академик др Стеван Пилиповић, у име Националног савета за науку и технолошки развој. Они су том приликом указали на значај популаризације математике и потребу за другачијим иновативнијим приступом у раду са децом.

Његова екселенција Франсоа Гзавије Денио, амбасадор Републике Француске у Београду, истакао је да је поред тога што је Француска позната по добрим винима и сиревима, позната и по изванредним математичарима. Највећи број математичара добитника Филдсове медаље, која је у рангу Новелове награде, долази управо из Француске, има их чак 11.

Седрик Вилани, међународни покровитељ „Маја месеца математике“, одржао је популарно предавање у Свечаној сали САНУ, где је на врло једноставан начин говорио о најсложенијим математичким проблемима.

Истражите више на сајту m3.rs

Фотографије: Милован Миленковић / ЦПН

 

Tags

Остале активности