Мај месец математике – у септембру!

Мај месец математике – у септембру!

Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ ни ове године нису одустали од највеће научнопопуларне манифестације Мај месец математике. Други део програма одржали смо како у виртуелном тако и у реалном простору, уместо у мају – у септембру, у периоду од 21. септембра до 7. октобра

У понедељак, 21. септембра, на Летњој сцени Београдске тврђаве, први пут смо спојили плес и математику: тим Центра за промоцију науке и Станица за савремени плес из Београда заједно су осмислили плесни перформанс „Тачка је оно што нема делова“ и њиме отворили јесењи наставак манифестације Мај месец математике. Снимак можете погледати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=CFNTw3dlzTw&t=1070s

Током трајања манифестације Центар за промоцију науке и МИ САНУ припремили су изложбу  „Математичарке широм Европе“, ауторке Силвије Пејше, која је била паралелно изложена на два места – на шеталишту Београдске тврђаве, од 21.9. до 7.10. и у Културном центру Новог Сада, од 28.9. до 3.10. Изложба представља фотографске портрете уз интервјуe тринаест математичарки из различитих земаља широм нашег континента. Поред саме изложбе, припремљен је и каталог ове, који је свечано представљен публици 24. септембра у Математичкој гимназији у Београду, а том приликом за публику су причали Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу у ЦПН-у, др Душанка Перишић, редовна професорка Универзитета у Новом Саду, др Весна Тодорчевић, редовна професорка Факултета организационих наука, научна саветница МИ САНУ и др Ђорђе Баралић, виши научни саветник у МИ САНУ.

У Научном клубу Београд током манифестације одржан је низ предавања за заинтересовану публику. Проф. др Раде Живаљевић, научни саветник МИ САНУ причао је о топологији, док је др Весна Тодорчевић, редовна професорка на Факултету организационих наука и научна саветница МИ САНУ одржала инспиративно предавање „Трагови жена у математици“.

Наравно, као и сваки пут у претходних осам година, Мај месец математике није заборавио своје најмлађе учеснике. На главном шеталишту Београдске тврђаве сваког дана пред децом је био математички полигон који смо прескакали, провлачили се, циљали, и слагали решавајући математичке задатке. Уз игру напољу, припремили смо и четири онлајн радионице које су децу водиле кроз свет тригонометрије, геометрије, али и плеса и вежбања.

Остале активности